Dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem má další razítko. Soud zamítl stížnost kvůli ochraně vody

2. září 2020 09:36

Nejvyšší správní soud zamítl stížnost ekologů ve sporu o úpravy vodních toků v souvislosti se stavbou dálnice.

Nejvyšší správní soud nevyhověl stížnosti sdružení Egeria z Otrokovic ve sporu o práce na plánované dálnici D49.

Zamítl stížnost týkající se stavebních prací při úpravě vodních toků a koryt mezi Hulínem a Fryštákem. Práce, které povolil Krajský úřad ve Zlíně, se tak mohou začít.

Čtěte také

Spory brzdí výstavbu dálnice D49 už roky. Politici a silničáři přitom poklepali na základní kámen této dopravní cesty už před jedenácti lety, stavět se zatím nezačalo.

„Na dálnici D 49 se práce nedělají tak, jak bychom si to představovali, protože stále nemáme vydané stavební povolení na hlavní trasu. Takže práce, které se tam dělají, jsou pouze na okolních, podružných objektech, jako jsou inženýrské sítě, přeložky silnic nižších tříd, potoků, kanalizací, meliorací,“ řekl v květnu ve vysílání Českého rozhlasu Zlín ředitel zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek.

A právě úpravu koryt potoků a meliorací mezi Hulínem a Fryštákem napadlo sdružení Egeria.

Podle žaloby spolku úprava vodních toků u dálnice poškodí přírodu a povede k vysoušení krajiny. A protože stavba má být zahájena už v září 2020, hrozí podle zástupců Egerie nevratné poškození přírody.

Soudci Nejvyššího správního soudu rozhodli, že stížnost není oprávněná. Soudci nezjistili, že by Krajský úřad ve Zlíně při posuzování námitek sdružení porušil zákon.

http://nssoud.cz/files/SOUDNI_VYKON/2020/0068_4As__2000053_20200715115611_20200730114028_prevedeno.pdf

Spustit audio

Související