Chráněná kuňka v blízkosti sportující mládeže. Karolinka vytváří místo pro klidný odpočinek i sport

V mokřad se dvěma tůněmi by se měla letos proměnit lokalita pod přehradou Stanovnice v Karolince na Vsetínsku.

V lokalitě, které místní lidé říkají Pod Lagunami, tak vzniká na přibližně sedmnácti tisíc metrech čtverečních klidová zóna. Její součástí bude mokřad, naučná stezka a také skatepark.

Místo stvořené pro skláře. Valašská Karolinka vznikla díky dobrému úsudku a velkorysosti

Sklárny v Karolínce

Karolinka na Vsetínsku je jedním z nejmladších měst na Valašsku, statut získala v roce 1998.

Jak uvedla nezávislá starostka obce Marie Chovanečková, ve spolupráci s pracovníky Chráněné krajinné oblasti Beskydy tady chtějí vytvořit místo, které by si už na jaře mohli vybrat k životu vzácní ptáci, ještěrky a plazi.

Žije tady také evropsky chráněná kuňka žlutobřichá. Do tůní navezou dělníci staré pařezy a taky kořeny, které by sloužily k přirozenému krytu živočichů, kteří žijí ve vodě. Dělníci také vybudovali uprostřed jedné z tůní jakousi vyvýšeninu, aby mohli živočichové vylézt z tůně na suchou zem.

V lokalitě bude také skatepark. Záměrem obce je umožnit mladým lidem, aby mohli sportovat v přírodě. Podle starostky Chovanečkové nechtěli stavět workoutové hřiště, kterých je v obci už několik. 

Od silnice oddělí celý prostor alej s ovocnými stromy, v lokalitě budou také naučné tabule, které návštěvníky seznámí s chráněnými živočichy.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související