Rožnov chystá chytré parkování. Aplikace a cedule mají zrušit bloudění a objíždění parkovišť třeba u Valašského muzea

Chytré technologie pomůžou od léta řidičům při parkování v Rožnově pod Radhoštěm. Ti tak přestanou parkovat naslepo. Chytré parkování už při příjezdu napoví, kde je volné místo.

Pro fungování systému bude nutné, aby měli řidiči nainstalovanou mobilní aplikaci, která bude sbírat informace ze senzorického kamerového systému.

Centrum, muzeum, Jurkovič i roboti. Rožnov pod Radhoštěm chce lákat do města víc lidí

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm

Jde o třetí video, kterým chce radnice přilákat do města více turistů.

Ten bude sledovat obsazenost pěti parkovacích lokalit. Po městě pak bude rozmístěno šestnáct tabulí, které budou informovat o tom, kde je míst nejvíce. Už při příjezdu do Rožnova najdou řidiči tyto informace ve zmiňované mobilní aplikaci.

Odpadne tak bloudění a objíždění parkovišť. To čeká řidiče obvykle během víkendových programů v rožnovském muzeu, kdy do města zavítá během jediného dne i deset tisíc návštěvníků.

Chytré parkování si pochvaluje také ředitel městské policie Aleš Pilař, podle něj teď bude vyrážet do ulic města během velkých kulturních akcí o jednu hlídku strážníků méně. Už totiž nebudou muset objíždět jednotlivá parkoviště, aby zjistili, kam mají parkující řidiče nasměrovat.

Starosta města Radim Holiš z hnutí ANO uvedl, že náklady jsou přibližně 1,7 milionu korun. Podle něj má systém i plno bezpečnostních výhod. Kromě zklidnění dopravy dohlédne také na parkující vozidla a hasičům dá vědět, kdyby některé z odstavených aut začalo hořet.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související