„Chceme to přežít čestně a důstojně,“ říká Linda z Expedice Z101, která pojede po stopách Zikmunda a Hanzelky

22. duben 2021

Expedice Z101 vyrazila ze Zlína ve stopách legendárních cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Cestovatel Tomáš Vaňourek a afrikanistka Linda Piknerová při ní plánují kopírovat jejich první cestu do Afriky a Jižní Ameriky.

Expedice měla odstartovat už loni, kvůli pandemické situaci ji však organizátoři o rok odložili. Začala symbolicky 22. dubna, tedy v den, kdy v roce 1947 vyrazili na svou první cestu Hanzelka se Zikmundem.

Expedice by měla trvat do roku 2023. "První rok věnujeme výhradně Africe a následující rok Latinské Americe. Expedici bychom rádi zakončili v Severní Americe, konkrétně v New Yorku, kam Hanzelka se Zikmundem s ohledem na politickou situaci v roce 1950 nikdy nedorazili," prozradil Tomáš Vaňourek.

Zatímco cestovatelské legendy vezla Tatra T87, Tomáš s Lindou vyrazili na cestu expedičním speciálem připraveným Karlem a Alešem Lopraisovými pro Rallye Dakar. V autě s nimi po Africe pojedou i kameramani a fotografové, kteří se budou během cesty střídat.

Expedice Z101, historický vůz Tatra T87 a speciál současné výpravy

Kdo jsou oba cestovatelé? Tomáš je vystudovaný inženýr mezinárodního obchodu, Linda má doktorát z politologie. Tomáš je z Plzně, Linda ze Zlína. Potkali se právě při plánování projektu Expedice Z101. A jak mají rozdělené své úlohy na cestách? „Už v průběhu příprav se z Tomáše stal automechanik a řidič a ze mě plnohodnotná sekretářka,“ směje se Linda.

Čtěte také

Cestovatel Tomáš Vaňourek byl i jedním z protagonistů úspěšného projektu Zikmund100. Při něm v roce 2018 zopakoval asijskou cestu Hanzelky a Zikmunda. Následně z ní vznikl stejnojmenný výpravný knižní cestopis se srovnávacími fotografiemi, film Cesta jako žádná ze sta i série přednášek pro veřejnost a školy.

První delší zastávkou Expedice Z101 bude Tunisko, na sklonku roku chtějí dorazit do Kapského Města v Jihoafrické republice. Expedice podle pořadatelů poskytne jedinečný srovnávací materiál o proměně světa za více než půl století. Po jejím skončení se budou moci zájemci s výsledky cesty seznámit prostřednictvím chystaných produkcí.

Oba dobrodruzi byli před touto náročnou cestou hosty Českého rozhlasu Zlín. Poslechněte si rozhovor s nimi a těšit se můžete ve vysílání i na webu Českého rozhlasu Zlín na pravidelné informace, reportáže i fotografie z jejich cest. V rozhovoru představíme i znělku, která bude jejich příspěvky ve vysílání vždy uvádět, řeč bude i o speciálu, kterým pojedou.

Vše postupně najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.
Těšte se.

autoři: Pavel Vacek , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související