Cestovatelské rady Expedice Z101: O legislativě I – víza do afrických zemí

2. prosinec 2022

Jedna ze série tematických reportáží, ve kterých nabízíme zkušenosti cestovatelů z Expedice Z101. Ty se můžou hodit všem, co se také chystají cestovat do Afriky nebo jiných exotických lokalit.

Expedice Z101 dokončuje poslední přípravy k tomu, aby se vrátila do Afriky a pokračovala ve stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. K tomu je potřeba celá řada víz. V reportáži nabízíme praktické rady cestovatele Tomáše Vaňourka o jejich cenách a o tom, co jejich vyřizování obnáší.

Ačkoliv český pas patří k „nejsilnějším“ na světě, pořád existuje řada států a to hlavně těch afrických - do kterých potřebujete vyřídit vízum předem. A proč? Protože vízová povinnost je vítaným zdrojem příjmů a cizím měny, takže by cestovatele do Afriky nemělo překvapit, že za měsíční vízum může klidně zaplatit 100 USD/Euro.
A pokud si myslíte, že vše vyřídíte elektronicky, tak opak je pravdou, protože řada afrických států digitalizaci pouze (neúspěšně) předstírá. A tak se nám za ten rok a půl stalo, že jsme zjistili, že úřední hodiny velvyslanectví jsou pouze orientační a že být na místě v 9:00 a stát před zamčenou bránou je běžná součást administrativního procesu. Poslání čehokoliv mailem narazí na to, že adresy jsou neplatné a cesta na příslušný úřad znamená výpravu do Vídně či Berlína, ideálně autem, protože úřady jsou na předměstí.
Některé země vyžadují doložit zvací dopis, takže např. u víza do Súdánu máte uveden v popisku hotel, který může příslušný papír za dalších asi 100 USD/osobu vydat. Za tu dobu, co jsme na cestě, jsme do pasů nasbírali docela slušný počet nejrůznějších razítek. Není problém mít pasů několik, jen je třeba na příslušném českém úřadě vysvětlit, k čemu jich člověk tolik potřebuje. A potom už jen razítko střídá razítko, některé v podobě signifikantních znaků příslušné země – jako je třeba legendární seychelský kokos, který vám vlepí při vstupu i výstupu.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související