Brownies (bez vajec a laktózy)
Těžko bychom hledali čokoládovější recept, než je ten z dnešního Apetýtu. V receptu ale tentokrát čokoládu nahradíme kakaem, aby si na brownies mohli pochutnat i ti, kdo nesmí jíst mléčné výrobky. I dnešní recept pochází od Lenky Kučerové.
Budete potřebovat:
2 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky cukru
3/4 hrnku neslazeného kakaa
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 šálek vody
1 hrnek rostlinného oleje (nejlépe řepkový)
1 lžička vanilkového extraktu (nebo 2 vanilkové cukry)
strouhaný kokos
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 170-180 °C.
2. Ve velké míse smícháme dohromady mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl.
3. Přidáme vodu, rostlinný olej a vanilku (použijeme-li místo toho 2 vanilkové cukry, ubereme celkové množství cukru). Pořádně promícháme.
4. Rovnoměrně vylijeme na pekáč vyložený pečícím papírem. Pečeme zhruba 35 minut (i déle), dokud není povrch lesklý.
5. Upečené necháme alespoň 10 minut vychladnout a pak rozkrájíme na čtverce.
6. Na závěr můžeme posypat strouhaným kokosem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.