Běželi, aby lidé nezapomněli. V Uherském Hradišti se v sobotu lidé připojili k celonárodnímu Běhu pro paměť národa

19. květen 2019 17:59

Běh pro Paměť národa se konal, aby lidé nezapomněli na osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu, disidentů, všech bojovníků za svobodu.

Uherské Hradiště na Slovácku se v sobotu připojilo k celonárodnímu Běhu pro paměť národa. Na dvě stě závodníků tak podpořilo natočení dalších příběhů lidí, kteří zažili komunistickou totalitu nebo Druhou světovou válku.

Hana Blahová běžela s celou rodinou za paní Honovou a pana Kollera. „Oba bohužel už umřeli, v nedávné době to byly osoby, které utrpěly režimem. Byli pronásledováni a všechny ty hrůzy přežili. A v rámci jednoho projektu vlastně syn s nimi uspořádal reportáž, takže se k nám dostali emotivně velmi blízko, tak proto za ně dneska běžíme,“ vysvětlila pro Český rozhlas Zlín Hana Blahová.

Za oběti holocaustu a všechny historické osobnosti, které vybudovaly náš stát a podílely se na tom, že můžeme žít v demokracii a ve svobodném státě.
Kamila Chrbjátová

Mezi dalšími účastníky běhu byla Kamila Chrbjátová. „Já jsem chtěla vždy, spíš v minulosti, si to vyzkoušet a teď po dlouhé době jsem se konečně rozhoupala. Trošičku jsem natrénovala a chci si zkusit, jestli to uběhnu. Jenom tak sama pro sebe,“ uvedla Chrbjátová s tím, že samozřejmě ví, za co se v sobotu běhalo. „Za oběti holocaustu a všechny historické osobnosti, které vybudovaly náš stát a podílely se na tom, že můžeme žít v demokracii a ve svobodném státě,“ upřesnila. Běžela by určitě za prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Běh pro Paměť národa v Uherském Hradišti

Motivy v k běhu měla jasné Barbora Pončíková. „Jednak to, že běžíme se sestrou, tak to mě přimělo, že bychom se mohly tak společně hecnout a zkusit to uběhnout. A taky ta myšlenka, že poběžíme za svobodu,“ řekla Pončíková. Sama má i hrdiny, za které by chtěla běžet. „Tak za parašutisty, kteří během Druhé světové války se pokoušeli tady vytvořit nějaký odboj,“ upřesnila.

Důvody k uspořádání běhu byly podle jeho pořadatele Drahomíra Hlaváče jasné. „Chtěl jsem dát možnost studentům realizovat se mimo gymnázium a zároveň pomoct projektu Paměť národa a pomoct rozšířit tuto sbírku. To byl ten prvotní impuls,“ uvedl Hlaváč. V sobotu běželi lidé pro Paměť národa kromě Uherského Hradiště také v Praze, Brně, Hradci Králové a Třebíči.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související