Uherské Hradiště vystoupilo ze Svazu měst a obcí. Přitom kdysi patřilo k zakládajícím členům

26. duben 2019 07:57

Starosta Uherského Hradiště v dalším setrvání v uskupení nevidí přínos. Vedení svazu připouští, že mezi členy vázne komunikace.

„Před tím, než jsem za svými kolegy přišel s tímto návrhem, tak jsem si to důkladně zanalyzoval, za posledních x let, jak spolupráce se Svazem města a obcí funguje, a došel jsem k závěru, že v zásadě naše členství není nezbytné,“ vysvětlil starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha z ODS, podle kterého již svaz neplní funkci, kterou dříve měl. Pro návrh nehlasovalo devět zastupitelů z osmadvaceti. Pět se zdrželo a čtyři byli proti. Mezi nimi byl i Michal Dvouletý ze Soukromníků, který vystoupení považuje za chybu.

„Můžu rozumět kritice, kterou měl pan starosta Blaha vůči fungování Svazu měst a obcí, ale tím, že vystoupíme, tak to nezměníme. Podle mého soudu by bylo rozumnější zůstat součástí Svazu měst a obcí a spíše pomáhat prosazovat naše zájmy uvnitř této organizace. Protože svaz je oficiálním připomínkovým místem a může pomáhat formovat českou legislativu,“ uvedl Dvouletý.

Mně bude zajímat ten konkrétní důvod toho proč? Protože Uherské Hradiště patřilo k zakládajícím členům.
František Lukl, předseda Svazu měst a obcí ČR

Předsedu Svazu měst a obcí České republiky Františka Lukla, který je zároveň i nezávislým starostou Kyjova, vystoupení Uherského Hradiště zklamalo. Se svým protějškem si chce ještě o celé záležitosti promluvit. „Mně bude zajímat ten konkrétní důvod toho proč? Protože Uherské Hradiště patřilo k zakládajícím členům. A vždycky byli velmi aktivní v této záležitosti, a myslím si, že je trochu krátkozraké, domnívat se, že jako poslanec dokážu prosadit víc, než jako člen svazu. Jde o to, aby svaz byl silným partnerem, který dokáže hájit zájmy samospráv, a myslím si, že se to v poslední době jednoznačně ukazuje. O čemž svědčí i vzrůstající členská základna,“ sdělil František Lukl.

První z velkých v kraji. Uherské Hradiště bude mít v ulicích nádoby na sběr oleje a tuku z domácností

Nádoby na sběr oleje a tuku

Uherské Hradiště bude prvním větším městem ve Zlínském kraji, kde se sběr použitého oleje z domácností prostřednictvím nádob uskuteční.

Podle něj je ale vystoupení Uherského Hradiště i impulzem pro samotný svaz, že něco není v pořádku. Podle něj svaz zřejmě selhává v komunikaci s jednotlivými členy. „Je to slabá stránka, kterou vnímám, že nedokážeme ty věci, které prosadíme na úrovni parlamentu, vlády a ústředních orgánů, členské základně jednoznačně tlumočit. Tak, aby viděli, že význam svazu není pouze ve školeních, ve vzdělaném zastupiteli, správní poradně, ale právě také v tom, abychom dokázali na legislativu velmi rychle a efektivně reagovat,“ myslí si Lukl.

Stanislav Blaha připustil, že se Uherské Hradiště do Svazu měst a obcí v budoucnu vrátí. „To naše rozhodnutí, že v tuto chvíli nevidíme prospěšnost pro Uherské Hradiště v tom členství, to ještě neznamená, že to stanovisko je nepřehodnotitelné. Že naopak za pár let nemůžeme dojít k závěru, že mnohé změnilo a že Svaz měst a obcí začíná být tou organizací, do které jsme v roce 1993 vstupovali,“ doplnil Blaha. Podle něj bude město činnost svazu v příštích letech pozorně sledovat.

autor: Michal Sladký
Spustit audio

Související