Ozbrojená policejní eskorta přivezla do Slováckého muzea v Uherském Hradišti tři vzácné artefakty

11. duben 2019 15:19

Převoz dvou sošek a dýky provázela přísná bezpečnostní opatření. Pracovníky muzea, z jejichž sbírek předměty pochází, chránili se samopaly policisté ze zásahové jednotky.

Návštěvníci Slováckého muzea v Uherském Hradišti mohou ode dneška vidět výjimečná díla pravěkého a raně středověkého umění. Výstava Umění pravěku, pravěk umění sleduje 50 000 let od prvního estetického vnímání předmětů a prvních výtvarných projevů v naší minulosti, řekla dnes novinářům její autorka Dana Menoušková. Při převozu dvou pravěkých venuší a dýky z čelisti koně nevyčíslitelné hodnoty, které na výstavu zapůjčilo ze svých sbírek Moravské zemské muzeum v Brně (MZM), asistovala policie.

Výstava se soustředí především na oblast jižní a jihovýchodní Moravy, která byla podle Menouškové ve své době velmi důležitým místem počátků výtvarného cítění. "Začínáme ve starší době kamenné, ve středním paleolitu. Nejstarší artefakt je právě 50.000 let starý. A formou šesti zastavení mapujeme estetické a výtvarné proměny v cítění lidstva až do období devátého století našeho letopočtu. Končíme symbolicky na domácí půdě Slovácka. Jednak výtvarným uměním, jednak řemeslným projevem, ale také architekturou doby Velké Moravy," uvedla Menoušková.

Mezi nejcennější vystavené exponáty patří zhruba 30 000 let stará venuše zhotovená z prstního článku mamuta pocházející z naleziště v Předmostí u Přerova. "Venuše z doby lovců mamutů není na první pohled tak krásná, ale je zvláštní ve svém celkovém pojetí. Měla by představovat sedící těhotnou ženu," uvedl vedoucí Ústavu Anthropos MZM Petr Neruda.

K vidění je také asi 15 000 let stará dýka vyrobená z čelisti koně s vyobrazením zvířecích hlav nalezená v jeskyni Pekárna na Brněnsku nebo plastika ženy z Hlubokých Mašůvek na Znojemsku, která podle odborníků zřejmě vznikla mezi lety 4300 až 4100 před naším letopočtem. "Dochovaly se na ní zbytky červeno-žluté malby v oblasti klína, paží a nad koleny. Unikátní je i svou velikostí," řekl Zdeněk Hájek z Archeologického ústavu brněnského muzea.

Jsou to předměty, které se nevystavují běžně, a to už z podstaty jejich vzácnosti nebo materiálu, ze kterého jsou, protože nesnesou pravidelné dlouhodobější vystavování.
Dana Menoušková, autorka výstavy

Na výstavě mohou lidé zhlédnout i další historicky nesmírně cenná díla. "Jsou to předměty, které se nevystavují běžně, a to už z podstaty jejich vzácnosti nebo materiálu, ze kterého jsou, protože nesnesou pravidelné dlouhodobější vystavování. Jsou to artefakty, které tedy většinu svého času dlí v trezoru. Často jsou to takové unikáty, že je jich po Evropě jen několik, nebo je to zcela výjimečný předmět," řekla Menoušková.

Kromě MZM zapůjčily exponáty na výstavu také Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Městské muzeum a galerie Holešov. V hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech bude otevřena až do 22. září.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související