Kroměříž zdobí kamélie. Výstavu spojili zahradníci s čínskou astrologií

Zahradníci kroměřížské Květné zahrady nachystali výstavu Kamélie mezi živly.

Expozice až šestimetrových rostlin bude ve Velkém a Palmovém skleníku k vidění do konce března. Kamélie pěstují v Kroměříži od poloviny devatenáctého století. Letošní expozice vychází z čínské astrologie, která uznává pět živlů.

Podle floristky Pavly Trojanové, která za nápadem stojí, však nejde o klasické čtyři živly známé z evropské filosofie. "Protože kamélie pocházejí z Číny, tak jsou to právě čínské živly a těch je pět. Jsou to voda, dřevo, oheň, země a kov. Živly nejsou chápány úplně doslova. Jsou to spíše symbolické názvy částí koloběhu, takže jsme se je pokusili ztvárnit tak, jak jsme čínskou filosofii v tomto směru pochopili," řekla Trojanová.

Při vstupu do Velkého skleníku najdou návštěvníci jezírko, které přecházejí po orientálním mostku. Poté procházejí mezi vzrostlými kaméliemi vytvářejícími zdání lesa. Po vodě a dřevu je vrcholem koloběhu oheň se svou energií, teplem a barvami, které na výstavě představují například i pestrobarevní papoušci.

V Kroměříži má pěstování kamélií tradici spadající do druhé poloviny 19. století. Ve století minulém patřily k největším lákadlům tamní rostlinné sbírky. Dnes ji tvoří čtyři desítky původních rostlin, některé z nich dosahují výšky přes pět metrů. Ve sbírce jsou zastoupeny červeně, růžově i bíle kvetoucí kamélie v několika odrůdách.

"Návštěvník sem přijde za těmi krásnými velkými kaméliemi. Ty jsou naše domácí, všech těch 40 je krásně v plném květu. Letos je opravdu na co se dívat, protože léto jim udělalo velmi dobře. Samozřejmě pokračuje naše spolupráce s Rájcem (nad Svitavou), takže jsme zase přivezli takové botanické 'špeky', spoustu drobných kamélií, některé i voňavé," uvedla specialistka na historické zahrady Lenka Křesadlová. Lidé si však mohou prohlédnout i mladší rostliny nejrůznějších odrůd.

Kamélie byly v minulosti na českém území pěstovány především ve šlechtických sídlech. Pocházejí z Japonska a Číny, jejich květy člověka okouzlovaly už před tisíci lety. Kamélie je dlouhověká a v tuzemsku rozkvétá každou zimu.

autor: pes
Spustit audio

Související