Mlžící stěna měla chránit lidi z Uherského Hradiště před prachem z teplárny. Je neúčinná, tvrdí

18. duben 2019 11:03

Město i provozovatel slibují vypracování analýzy, která by měla navrhnout vhodné řešení, jak nahradit spalování uhlí jiným zdrojem.

Teplárna v Uherském Hradiště nadále znečišťuje domy a zahrady v okolí. Mlžící stěna za dva a půl milionu korun, která měla zmírnit šíření uhelného prachu, podle obyvatel sousední ulice Na Zápovědi neplní svůj účel.

„Mlžná stěna nefunguje, protože prach letí stále. Není žádné zlepšení,“ tvrdí Regina Mančíková, která bydlí v těsném sousedství teplárny. Podle ní se situace ještě spíš zhoršila. „Ta mlhovina, která se tam snáší, tak stačí mírný závan a všechno máme na zahradě. Takže i když je sluníčko, je krásně jasno, tak na zahrádce prší,“ popsala situaci.

„Poškozuje nám to fasádu, okna. Nemůžete větrat, protože vevnitř máte černý prach. Umyjete okna a za týden to tam máte znova. Ale úplně černé,“ přidává se sousedka odnaproti Magdaléna Hauerland. Uhelný prach také lidem ničí lak na autech. Navíc jej musí dýchat. „Se to dostane do ventilátoru a ve chvíli, kdy nastartujete auto, ventilátor se spustí a všechno vdechnete. To jde vysloveně cítit, že dýcháte nějaký prach. Navíc toto není klasický prach,“ popisuje další z místních Tomáš Zlámal.

Prach má zabrzdit stěna z mlhy. Lidé v Uherském Hradišti tomu zatím nevěří

Mlžící stěna v Uherském Hradišti

Lidi bydlící v blízkosti uherskohradišťské teplárny už několik desítek let trápí spad uhelného prachu.

„Mám dvě děti a obě měly problémy s dýcháním. Starší dcera ta je astmatička a myslím si, že to mělo velký vliv na ty dýchací cesty stoprocentně z toho,“ dodává Regina Mančíková. Podle jednatele společnosti Centrální tepelný zdroj (CTZ) Kamila Ondry běžela mlžící stěna od svého spuštění, tedy od října loňského roku, takřka nepřetržitě ve dne i v noci. „Z okolí ulice Na Zápovědi bohužel zatím nejsou ty ohlasy takové, že by jásali. Ale myslím si, že ta technologie jakýmsi způsobem eliminuje tu prašnost. Neříkám, že úplně likviduje, ale eliminuje. Bohužel ti lidé Na Zápovědi nebudou nikdy spokojeni, dokud to uhlí nezmizí,“ říká Kamil Ondra.

Podle něj společníci ve firmě CTZ, tedy MVV Energie CZ a město Uherské Hradiště už pracují na změně zdroje pro výrobu tepla. To potvrzuje hradišťský starosta Stanislav Blaha z ODS. „Já jsem velice rád, že se podařilo se zástupci MVV Energie dohodnout, že skutečně od tohoto paliva budeme ve velmi brzké době ustupovat, ve prospěch paliva, u kterého ta prašnost taková nebude. Kromě toho, že chceme snížit prašnost, tak zároveň nechceme skokově zvýšit cenu tepla v Uherském Hradišti. Takže všechno je potřeba důkladně zanalyzovat a potom se strategicky rozhodnout tak, abychom co nejdříve docílili té změny,“ přiblížil Stanislav Blaha z ODS.

Analýza bude zpracována ještě v letošním roce. Na jejím základě společnost CTZ vybere nový zdroj, který nahradí uhelný prach. Kdy ke změně dojde, ale zatím není jasné.

Mlžící stěnu tvoří 3 ocelové sloupy o výšce 10 metrů, na jejichž vrcholu jsou vysokootáčkové rotační hlavice, doplněné ventilátorem. Tyto hlavice se otáčejí vpravo i vlevo a tím vytváří jemnou vodní mlhu, která skrápí skládku uhlí i otevřenou manipulační plochu. Clona vodní mlhy na sebe váže prachové částice unášené větrem, ty rychle klesnou k zemi a nešíří se volně ovzduším. Provoz mlžící stěny je řízen řídící jednotkou, která vyhodnocuje vstupní data z meteorologické stanice a funguje v automatickém nebo ručním režimu. Mlžící jednotky za příznivých klimatických podmínek mlží otevřený prostor a zvlhčují povrch skládky.

autor: Michal Sladký
Spustit audio

Související