Pletené ulice Uherského Hradiště. Ve městě začal unikátní umělecký projekt

Studenti Střední uměleckoprůmyslové školy Uherské Hradiště budou v centru města tvořit umělecká díla z vlny a příze za pomoci veřejnosti. 

Studenti budou společně s veřejností oplétat ulice v centru na vymezené trase, kudy vedla v minulosti vodní cesta Rechla.

Svými díly z vlny a příze oslaví letošní 80. výročí školy. „Chceme školu více otevřít veřejnosti, ukázat, co naši studenti umí, vyjít s uměním do ulic, komunikovat s místními lidmi a také dát šanci starším lidem realizovat se a navázat komunikaci s mladší generací,“ vysvětluje jedna z autorek projektu Eva Blahůšková, zástupkyně ředitele pro výtvarné obory SUPŠ Uh. Hradiště.

Uherské Hradiště má titul. Je Historickým městem kraje, opravilo hradby i secesní kašnu

17. listopad v Uherském Hradišti a Zlíně

Rozhodla o tom komise složená ze zástupců ministerstva pro místní rozvoj, sdružení historických sídel a Národního památkového ústavu

Další autorkou projektu je absolventka SUPŠ Eva Blahová, jejíž pletená díla přilákala pozornost před pražským Národním divadlem, kde ztvárnila v nadživotní velikosti pletenou Marilyn Monroe, Adéle od Gustava Klimta a Fridu Kahlo.

 „Urban knitting (městské pletení) je součástí streetartového umění, jehož popularita v západním světě v dnešní době roste. S opletenými zastávkami, patníky, stromy nebo pletenými sochami se nevýrazné šedivé kouty měst stávají barevnější, veselejší a přitahují pozornost. Stávají se místy setkávání, mezigeneračního dialogu, prohlubují zájem o veřejný prostor, ke kterému jsou pletená díla šetrná: neničí městské mobiliáře,“ říká Eva Blahová, umělecká vedoucí projektu.

Pleteme město odstartovalo 1. května veřejnou sbírkou pletených věcí. Na vybraných místech: v Informačním centru pro mládež Uherské Hradiště, v ZUŠ a SUPŠ Uherské Hradiště a v Kině Hvězda, jsou připraveny kontejnery.

Lidé do nich mohou nosit vlnu, přízi a také staré nepotřebné oblečení: svetry, šály nebo čepice, které už jen překáží ve skříních.  Vyřazeným kouskům oblečení vdechnou mladí umělci nový život a ozdobí s nimi ulice města.

Do akce se zapojí také studenti Základní umělecké školy Uh. Hradiště a přidat se může každý, kdo má rád pletení a není mu lhostejné, jak vypadá prostor, který má denně na očích.

Veřejnost bude mít možnost plést v kavárnách, v nemocnici, v kině Hvězda a v knihovně BBB, kde budou připraveny volně přístupné jehlice a vlna. Uplést nebo uháčkovat z nich mohou kousek šály, která se pak stane součástí pletených děl. K projetu budou přizváni také klienti a senioři z uherskohradišťské nemocnice nebo diakonie, kteří budou studentům pomáhat s pletením.

Vyvrcholením celé akce bude 6. 10. 2019 slavnostní vernisáž, společný happening veřejnosti, studentů, absolventů a profesorů SUPŠ. Pletené umění bude zdobit ulice města do jara příštího roku.

autor: Český rozhlas Zlín

Související