Bez práce je ve Zlínském kraji velký počet kuchařů a číšníků

Stále více kuchařů, číšníků a servírek shání práci. Ve Zlínském kraji v oboru kuchař evidují úřady práce v porovnání s květnem roku 2018 o 74 % uchazečů o zaměstnání více.

Restaurace jsou jedny z těch, které koronavirová krize zasáhla radikálně, mnohdy i fatálně. O práci přišlo velké množství kuchařů, číšníků, servírek i dalšího personálu. Z pohledu uchazečů o zaměstnání byl nejhorší květen 2020, kdy zaměstnání prostřednictvím úřadu práce hledalo ve Zlínském kraji téměř 500 kuchařů a 350 obsluhujícího personálu.

Naopak nabídka volných míst v tomto oboru se téměř nezměnila. Aktuálně hledá ve Zlínském práci 409 kuchařů a 229 číšníků a servírek, naopak volných míst pro kuchaře je 334, pro číšníky a servírky 146.

Tématu se věnoval redaktor Lukáš Veselý, v reportáži nabízí pohled restauratérů i čísla z úřadu práce.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.