Barum Czech Rally už zná své vítěze. Teď je ale potřeba ještě opravit silnice, které závodníci poškodili

Po prestižním závodu evropského formátu je potřeba opravit řadu silnic. Pořadatelé se je snaží uvést do stavu lepšího, než byly před závody.

Sotva utichly motory závodních speciálů, organizátoři Barum Czech Rally Zlín kromě úklidu začali také s opravami silnic, které závodníci poškodili. Každý rok na záplaty asfaltu, nebo opravy krajnic použijí okolo 300 tun balené směsi. Na to, jak vypadá po rychlostní zkoušce cesta v Halenkovicích a Žlutavě, se vypravil podívat redaktor Lukáš Veselý.

S nezávislým starostou Žlutavy za ČSSD Stanislavem Kolářem si projíždíme trasu halenkovické rychlostní zkoušky. Pane starosto, vy takhle jezdíte vždycky si to zkontrolovat? „Ano. Jak před začátkem automobilové soutěže, to znamená, ještě když probíhají seznamovací jízdy, tak i po rychlostní zkoušce. Vždycky projedeme, případně si nafotíme, kde si jezdci třeba zkracují trať v zatáčkách a tady je předpoklad, že by se cesta mohla poškodit,“ uvedl Stanislav Kolář, starosta Žlutavy.

Čtěte také

„Tady je třeba zrovna jedna z lokalit – to je tam v jedné levé zatáčce u fotbalového hřiště, kde budeme muset potom zajistit opravu tady toho povrchu komunikace,“ popsal. Co se s tím bude dělat, s tou silnicí? „Tak musí se… tady vidíte kamínky, ty se musí zamést a položit tam nová obalovaná směs,“ dodal.

Miloslav Regner, ředitel závodu. „Pane Regnere, Barumka už zná své vítěze, ale vidím, že Vy se nezastavíte. Máte pořád spoustu práce,“ konstatoval redaktor. „No, celý tým má spoustu práce. Protože ono není jenom to nachystat, ale je i potřeba to uklidit, že. A tím, při tom úklidu, zjišťujeme, zda jsme něco nepoškodili, sepisujeme to, dáváme to dohromady. Ty škody, které jsou viditelné, ty jsme schopní dát dohromady. Ročně vyvezeme na místní komunikace přes 300 tun balené. Což, když to vezmeme, že to je na zadělání děr nebo krajnic nebo něco takového, tak si myslím, že to je dost velká částka, kterou za to teď dáme. A snažíme se ty komunikace dát do takového stavu, aby byly jakoby po nás lepší, než před námi,“ sdělil Regner. Podle něj by organizátoři měli silnice opravit nejpozději během září.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související