Krajští zastupitelé projednají návrh na vypracování studie modernizace současného areálu Baťovy nemocnice

20. srpen 2019 15:11

Zlínští krajští zastupitelé projednají v září návrh na vypracování studie modernizace a dostavby současného areálu Baťovy nemocnice. Hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL jej nepodpoří.

Zastupitelé Zlínského kraje projednají devátého září návrh na vypracování studie modernizace a dostavby Krajské nemocnice Tomáše Bati. Dnes to oznámilo vedení hejtmanství s tím, že radní vzali včera večer tento požadavek koaličního hnutí ANO na vědomí a doporučili k projednání zastupitelům. Pokud ho schválí, vznikne srovnatelný dokument s tím, který popisuje výstavbu nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích.

Požadavek na novou studii není novinka. Už měsíce ho prezentuje opozice, časem se k němu připojilo také koaliční hnutí ANO. Měli pocit, že zatímco se variantě nové nemocnice věnovala veškerá péče, která na přípravách stála už sedm milionů korun, tak varianta modernizace a výstavby ve stávajícím areálu na Havlíčkově nábřeží je opomíjená. Žádají stejně důkladnou studii i pro tuto možnost. Teprve pak bude podle nich možné relevantně rozhodnout.

I lidovecký hejtman Jiří Čunek, který se prezentuje jako odpůrce varianty modernizace stávající nemocnice, podpořil projednání v zastupitelstvu. Studii jako takovou ale na zastupitelstvu nepodpoří. Pro něj jsou to zbytečně vyhozené peníze, jak sám řekl, v řádu sedmi až čtrnácti milionů korun. Má jasno o tom, podle svých slov, že výstavba nové nemocnice v Malenovicích bude výhodnější, a to nejenom ekonomicky. Pokud by zadání studie ohledně současného areálu zastupitelé schválili, pořizovala by ji externí firma, nebo spíše firmy. Zatímco materiály ohledně nové v Malenovicích vypracovávali hlavně krajští zaměstnanci.

Čtěte také

Nějaké také schválili požadavky na novou studii. Musí se pracovat s tím, že základem modernizace bude odstranění nevyhovujících budov a nahrazení novou výstavbou. Rekonstruovat se bude pouze v případě, že to bude prokazatelně efektivní a racionální. Studie by obsahovala podrobný popis stavebních prací, jejich etapizaci, vliv na provoz nemocnice. Kraj také trvá na zapojení odborníků z řad lékařů a dalšího zdravotnického personálu nemocnice. Studie posoudí statiku budov, dopravní napojení, parkování, také podrobné rozvržení prací tak, aby nebyla nikdy ohrožena funkčnost nemocnice.

Hejtman Jiří Čunek tvrdí, že vypracování studie potrvá minimálně rok a rozhodování tak čeká až nové zastupitelstvo po volbách na podzim příštího roku. Náměstek hejtmana Jiří Sukop z hnutí ANO si ale myslí, že by dokumenty mohly být k dispozici dříve a hlasovat by mohli příští rok v létě stávající krajští zastupitelé. Podle hejtmana by nová nemocnice stála osm miliard korun, rekonstrukce a výstavba ve stávajícím areál pak o dvě miliardy víc.

autor: pes
Spustit audio

Související