Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně letos utratí za stavební investice a přístroje přes čtvrt miliardy

25. červen 2019 14:52

Na investičních plánech Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně zřejmě nic nezmění skutečnost, že krajští zastupitelé neschválili minulý pátek výstavbu nové nemocnice v Malenovicích.

Baťova nemocnice ve Zlíně letos nakoupí přístroje za sto šedesát pět milionů korun. Na stavební investice půjde nejméně sto milionů. Do některých projektů peníze teprve půjdou, jinde už je hotovo. V úterý například nemocnice otevřela opravený pavilon osm. Vše stálo dvanáct milionů korun. Dříve tam býval bufet, teď tam vyrostla hematologická ambulance.

„Ve stavebních investicích je zařazena také rekonstrukce porodních sálů za celkem 11,5 milionu korun, ale tato investice byla plánována ještě před hlasováním o nové nemocnici. Teď bude muset asi ještě proběhnout diskuze, v jakém rozsahu bude potřeba tyto úpravy udělat a jestli se vše stihne ještě v letošním roce,“ připomíná další investice mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Pacientka na dialýze

Nejvyšší letošní částka se týká výměny elektroinstalace na sedmi lůžkových odděleních. Jde o zhruba sedmnáct milionů korun. Někde už jsou práce hotové, například na gynekologicko-porodnickém oddělení. Začne se také s modernizací a rozšířením dialýzy za téměř patnáct milionů korun.

V případě nákupu nových přístrojů a vybavení letos dva projekty dominují. Nejvyšší částka jde do vybavení perinatologického centra, které se stará o zdravý výboj novorozenců. Celkem jde o sedmdesát milionů korun. O deset méně má k dispozici onkogynekologie. V obou případech jde většinou o dotační peníze z evropských fondů.

„V rámci perinatologie byly už nakoupeny inkubátory a ultrazvuky. Plánuje se ještě dokoupení resuscitačního lůžka a některého dalšího vybavení. V rámci onkogynekologie proběhl upgrade CT přístroje. Plánují se nákupy operačních stolů a dalšího vybavení,“ vyjmenoval mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Nemocnice plánuje podle něj nákup i dalších zařízení. Za osm milionů korun to bude moderní počítačové vybavení pro oba lineární urychlovače na onkologii. Dočkají se také na urologii, kde dostanou za dva miliony laparoskopickou operační věž. Stejně drahý bude i operační stůl na centrální operační sály. Pro kardiologii koupí nemocnice přístroj na arytmologii. Přijde na pět milionů korun. Pomůže při léčbě selhání srdečního rytmu. Znovu připomenu, že za přístroje a vybavení letos zlínská nemocnice utratí 165 milionů korun. Většinou jde ale o evropské dotační peníze.

autor: pes
Spustit audio

Související