Zlínská nemocnice dostala za nákazu salmonelózou pokutu 310 tisíc korun. Pacienty odškodní z pojištění

24. červen 2019 15:34

Krajská nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně dostala pokutu za nákazu salmonelózou, a to 300 tisíc korun od hygieniků a 10 tisíc korun od veterinární správy.

Krajská hygiena uzavřela věc s tím, že důvodem nákazy salmonelou byl chybný postup při tepelném zpracování kuřecího masa v kuchyni, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí KNTB Egon Havrlant. Nemocnice se proti závěrům šetření ani výši pokuty nebude odvolávat, nároky pacientů uhradí z pojištění.

Nákazu salmonelózou v KNTB způsobil oběd, a to kuře s rýží podávané 14. března. Onemocnělo 68 lidí, 38 pacientů a 30 zaměstnanců.

"Pacienty v nejbližších dnech oslovíme dopisem, v němž jim pošleme návod, jak mohou uplatnit své nároky na odškodnění za újmu, kterou jsme jim způsobili. Zároveň se jim znovu omluvíme, stejně jako našim zaměstnancům, kterým instrukce předáme na intranetu. Uplatněné nároky uhradíme z pojištění, které nemocnice pro takové případy má zřízeno," uvedl Havrlant.

Salmonelózou se ve zlínské nemocnici nakazilo až 67 lidí. Padlo i trestní oznámení

Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Zdroj nákazy stále nebyl potvrzen. Hygienici již dříve uvedli, že mohlo jít o kuře s rýží, které se podávalo minulý čtvrtek k obědu.

Nemocnice podle něj udělala po nákaze audit a zavedla opatření, aby se situace neopakovala. "Následovat bude nyní ještě externí audit krajských hygieniků, z něhož vyplynou další nutná opatření včetně personálních," uvedl Havrlant.

V souvislosti s epidemií salmonelózy byli čtyři lidé hospitalizováni na infekčním oddělení v Uherském Hradišti. Zlínská nemocnice pacienty léčila zejména podáváním infuzí. U některých pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení bylo onemocnění závažnější a bylo třeba nasadit antibiotika. Někteří nemocní se léčili doma. Věcí se zabývá také zlínská policie, která přijala trestní oznámení.

autor: redakce
Spustit audio

Související