Arboristé z Mendelovy univerzity v Brně testují nový postřik proti jmelí. Oslabuje stromy i v našem regionu

16. prosinec 2019 08:58

Vědci z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Mendelovy univerzity vytvořili postřik, kterým dokáží jmelí takzvaně vyhladovět.

Ve Zlínském kraji je podle lesníku a arboristů na některých místech až kalamitní počet jmelí. To oslabuje stromy, které kvůli nedostatku vody usychají. Brněnští vědci z Mendelovy univerzity ve městech i lesích proto testují speciální postřik. Dokáže jmelí zahubit a nijak nepoškodit strom, na kterém parazituje, vysvětluje arborista Jiří Rozsypálek.

„Jmelí je vždy zelené. Listy mu zůstávají. Takže nás napadlo, že se pokusíme v zimním období postříkat jmelí stimulátorem růstu, tedy látkou, která zajistí otevření průduchů, rozjetí fotosyntézy, a díky tomu jmelí uschne,“ vysvětlil Rozsypálek.

Čtěte také

Hostitelskému stromu přitom postřik neublíží. Nová metoda ošetření už pomohla stromům i ve zlínských městských parcích. Tradičně se jmelí bílé odstraňovalo mechanicky, tedy ořezáním. Tato metoda má ale i nevýhody, vysvětluje Jiří Rozsypálek z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Mendelovy univerzity.

„Jmelí má takzvaná haustoria, to je něco jako kořeny, které vrůstají dovnitř větví napadeného stromu. Takže abyste jmelí efektivně odstranili, tak ho musíte odstranit i s velkou částí napadené dřeviny. Zpravidla se uvádí minimálně půl metru na ten keřík,“ uvedl Rozsypálek.

autor: tip | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související