Ani rodina Miloše Kopeckého mu nevěřila, že je nemocný, říká dramaturg Filmového centra České televize Jaroslav Sedláček

"Nebude to veselé povídání,” řekl hlavní dramaturg Filmového centra České televize Jaroslav Sedláček, když jej Jožka Kubáník poprosil o rozhovor o Miloši Kopeckém k jeho nedožitým 100. narozeninám. Proč?

„Celý život Miloše Kopeckého byl smutný. Tatínek byl na Miloše velmi přísný, maminka byla Židovka, a protože tatínek si zakládal na své živnosti kožešníka, tak se s maminkou rozvedl a tím ji vlastně odsoudil k trestu smrti,” Vypráví Jaroslav Sedláček o první těžké životní situaci Miloše Kopeckého, jež u něj posléze odstartovala těžké psychické onemocnění, které jej velmi omezovalo v práci i v běžném životě.

Ve povídání o životě pana Kopeckého pokračuje: „Ani jeho rodina mu nevěřila, že je nemocný. Změnilo se to při situaci, kdy se Miloši Kopeckému porouchalo na výletě auto a u toho mu do obličeje a na hruď vychrstla horká voda. A když se jej jeho nejbližší ptali, jak to, že jej to nebolí, odpověděl: ‘Bolí to strašně, ale co je to proti depresi.’” 

Na rozhlasové Pohovce ale Jaroslav Sedláček vypráví i o oblíbených rolích národem milovaného herce, ať už to byl Feldkurát Katz z filmu Dobrý voják Švejk, ale také o snad nejslavnější roli - doktoru Štrosmajerovi v legendárním seriálu Nemocnice na kraji města: „Jaroslav Dietl byl na začátku proti obsazení Miloše Kopeckého, zdálo se mu to příliš prvoplánové, ale nakonec byl nadmíru šťastný.” Jaroslav Sedláček hovoří Na pohovce Jožky Kubáníka i o dalších životních starostech Miloše Kopeckého a o tom, jak na něj vzpomínají jeho herečtí kolegové.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Když jsem Jardu Sedláčka poprosil o vzpomínání na Miloše Kopeckého, řekl mi, že se s ním ale nikdy nepotkal a že to tedy nebude autentické. A pak začal vyprávět jeden příběh za druhým, o kterých jsem sám, a to jsem přečetl několik knih o Miloši Kopeckém, neměl ani ponětí a bylo jasné, že Jarda je na Pohovku ten pravý. Nespletl jsem se. Obdivuji, co všechno o osobnostech českého filmu ví.
Jožka Kubáník

Jaroslav Sedláček

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.