Vaječný likér

Vaječný likér neboli vaječňák se může stát oblíbeným novoročním přípitkem. Své využití však najde i kdykoliv během roku. Kromě labužnického ucucávání se hodí například při přípravě dortových krémů, můžete s ním ozdobit zmrzlinový pohár nebo přelít palačinky.


Jaké suroviny na přípravu svátečního nápoje budete potřebovat?

  • 4 žloutky
  • 25 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovku kondenzovaného sladkého mléka
  • zrnka z jednoho vanilkového lusku nebo ½ lžičky mleté vanilky
  • 300 ml rumu

Postup:

  1. Žloutky s cukrem vyšlehejte pomocí ručního šlehače do nadýchané pěny.
  2. Poté přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a vanilku.
  3. Směs přelijte do hrnce a za stálého míchání metličkou pomalu přiveďte k varu.
  4. Až bude hustota směsi o něco řidší než puding, odstavte hrnec z plotny a jeho obsah nechejte vychladnout.
  5. Nakonec vmíchejte rum a hotový likér přelijte do skleněné láhve.
  6. Skladujte v lednici nebo na chladném místě, kde díky obsahu alkoholu vydrží až měsíc.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.