Punč z vaječného likéru & glögg
Po předvánočním šílenství si určitě zasloužíte od vaření alespoň na chvíli klid. A my vám ho dnes v Apetýtu dopřejeme.
Na punč budete potřebovat:
- 200 ml vaječného likéru
- 400 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 5 lžic rumu
- 2 lžíce javorového sirupu
- mletý anýz
- muškátový oříšek
Postup:
- Koňak smícháme s mlékem, smetanou a sirupem a zahřejeme.
- Přidáme rum, anýz a špetku muškátového oříšku.
- Podáváme horké.
Druhým svátečním nápojem pro zahřátí, který jsme vybrali, je skandinávské svařené víno - říká se mu glögg. Je tedy podobný tomu, který znáte od nás, ale navíc se tam dávají suroviny, které v něm běžně nebývají - třeba rozinky.
Tady je tedy celý seznam surovin:
- 1 litr suchého červeného vína
- 250 ml portského vína nebo červeného vermutu
- 1 lžíce sekaných mandlí
- 150 g rozinek
- 1 skořice vcelku
- na kolečka nakrájený pomeranč
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- cukr dle chuti
Postup:
- Všechny suroviny kromě cukru dáme do hrnce, přidáme 250 ml vody a zahříváme těsně pod bod varu.
- Stáhneme z plotny a přidáme cukr dle chuti.
- Ihned servírujeme.
Tip: K tomuto svařenému vínu se podávají často ještě zázvorové sušenky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.