Punč z vaječného likéru & glögg

Po předvánočním šílenství si určitě zasloužíte od vaření alespoň na chvíli klid. A my vám ho dnes v Apetýtu dopřejeme.

Na punč budete potřebovat:

  • 200 ml vaječného likéru
  • 400 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 5 lžic rumu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • mletý anýz
  • muškátový oříšek

Postup:

  1. Koňak smícháme s mlékem, smetanou a sirupem a zahřejeme.
  2. Přidáme rum, anýz a špetku muškátového oříšku.
  3. Podáváme horké.

Druhým svátečním nápojem pro zahřátí, který jsme vybrali, je skandinávské svařené víno - říká se mu glögg. Je tedy podobný tomu, který znáte od nás, ale navíc se tam dávají suroviny, které v něm běžně nebývají - třeba rozinky.

Tady je tedy celý seznam surovin:

  • 1 litr suchého červeného vína
  • 250 ml portského vína nebo červeného vermutu
  • 1 lžíce sekaných mandlí
  • 150 g rozinek
  • 1 skořice vcelku
  • na kolečka nakrájený pomeranč
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • cukr dle chuti

Postup:

  1. Všechny suroviny kromě cukru dáme do hrnce, přidáme 250 ml vody a zahříváme těsně pod bod varu.
  2. Stáhneme z plotny a přidáme cukr dle chuti.
  3. Ihned servírujeme.

Tip: K tomuto svařenému vínu se podávají často ještě zázvorové sušenky.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.