Adam Plachetka s Ondřejem Havelkou nahráli album písní Ježka, Wericha a Voskovce

Adam Plachetka, Ondřej Havelka a jeho orchestr Melody Makers – to jsou autoři nově nahraného alba Nebe na zemi čítajícího osmnáct písní Jaroslava Ježka, Jana Wericha a Jiřího Voskovce. V pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka o něm hovořili první dva zmínění hudebníci.

Koncem roku 2021 dali společně dohromady televizní koncert plný známých písní Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Jaroslava Ježka. Od té doby trvalo asi rok a půl než dali dohromady kompletní album. Operní zpěvák Adam Plachetka a muzikant Ondřej Havelka se svým orchestrem zvaným Melody Makers se ale dočkali.

Ono již zmíněné album dostalo název jedné z vůbec nejproslavenějších písní, jaké obsahuje – Nebe na zemi, a dosáhlo velmi slušné odezvy. „Já ale upřímně recenze aktivně nevyhledávám,” doznává v rozhoru s Jožkou Kubáníkem Plachetka. „Člověk by se měl hlavně řídit tím, jak to cítí sám,” myslí si.

Podle Havelky jsou k ničemu především krátké recenze, jaké se objevují kupříkladu v denících. „To je taková dojmologie, vždycky jenom rychle něco sprdnout, nebo pochválit a jde se od toho,” stěžuje si zakladatel orchestru Melody Makers.

A Plachetka s jeho slovy souhlasí: „Je fakt, že když vám někdo týdny, potažmo měsíce příprav a tři hodiny snažení na jevišti shrne do jedné věty, tak to nepotěší.” Kde tedy hledat kvalitní hudební hodnocení? Havelka doporučuje web Opera plus nebo časopis Harmonie, kde je dostatek prostoru se dopodrobna zaobírat daným dílem.

Jak by oni sami zrecenzovali původní písně Voskovce a Wericha? Jak náročné bylo dohodnout se na tvorbě alba a dát dohromady vše potřebné okolo? A co teprve slaďování se na podobnou notu? O tom všem a mnohem více mluvili v pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka Adam Plachetka a Ondřej Havelka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související