A první místo získává Ostrožská Lhota. Na Slovácku mají nejlepší vesnici v Česku

Vesnicí roku 2023 České republiky se stala Ostrožská Lhota z Uherskohradišťska. Hodnotící komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů krajských kol. 

Lidé z Ostrožské Lhoty  která má téměř 1500 obyvatel, to na včrejší vyhlášení soutěže v Luhačovicích neměli daleko, zhruba 30 kilometrů. Dorazily jich desítky.

Okamžitě po vyhlášení výsledků obyvatelé blahopřáli starostovi vesnice Romanu Tuháčkovi (za SNK z Ostrožské Lhoty). "Je to pro nás opravdu velká čest. Máme velkou radost. Je to v podstatě takové vyznamenání naší práce, našich občanů, naší krásné vesnice," řekl novinářům po oznámení výsledků Tuháček.

Obec je podle něj místo plné života. Působí v ní asi dvacítka spolků. Jde například o mužský pěvecký sbor, dětské folklorní kroužky, cimbálovou muziku, dechovou kapelu, klub přátel historie, klub seniorů, spolek Červeného kříže, myslivce, zahrádkáře, hasiče, fotbalisty, hokejisty, volejbalisty, tenisty, kulturisty nebo turisty.

Čtěte také

"To se chytnete za srdce, jak ti naši občané fungují, pomáhají si a tvoří," uvedl starosta.

 Hodnotící komise u vítězné vesnice vyzdvihla rozvojové a koncepční dokumenty, infrastrukturu, pospolitost, spolkovou činnost nebo krajinotvorné prvky.

"Dá se říct, že to letos mělo obcí daleko víc a já klidně můžu říct, že Ostrožská Lhota nemusela třeba být na bedně. Ale když jsme všechny aspekty dali (dohromady), tak doopravdy o malý krůček Ostrožská Lhota byla vepředu," uvedl ředitel letošního ročníku soutěže Pavel Svoboda.

Spustit audio

Související