75 let od startu první cesty Hanzelky a Zikmunda s námi pojďte nakouknout do archivu Českého rozhlasu

22. dubna 2022 to bylo přesně 75 let od chvíle, kdy na svou první výpravu vyjeli mladí cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund. Prostřednictvím Československého rozhlasu tehdy nabídli 700 reportáží ze svých cest. 

Před pětasedmdesáti lety vyjeli na svou první výpravu cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund. S cílem propagovat vozy Tatra a navázat obchodní styky zpřetrhané válkou, projeli celou Afriku a velkou část Latinské Ameriky. Natočili při tom unikátní dokumentární snímky, napsali spoustu knih a vytvořili stovky rozhlasových reportáží.

Svoje dokumentární úlovky zpracovávali Hanzelka a Zikmund ve Zlíně, kde se nakonec i usadili. Proto je právě Zlín centrem oslav výročí startu jejich cest.

Pojďte si spolu s námi zavzpomínat a zabrouzdat do archivu Českého rozhlasu. Právě ten totiž vysílal z jejich cest pravidelné reportáže a odvysílal jich celkem 700.

Expedice Z101 – po stopách Hanzelky a Zikmunda Afrikou

Čtěte také

Po stopách první cesty Hanzelky a Zikmunda se loni vydala Expedice Z101. Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová se 22. dubna 2021 vydali ve speciálu jménem George na cestu Afrikou. O zážitky ze svých cest plných dobrodružství a poznání se každý týden dělí prostřednictvím reportáží, které přináší ve svém vysílání i na webových stránkách Český rozhlas Zlín. Za jeden rok jejich putování to bylo už 50 reportáží, které si můžete poslechnout i v záznamech ZDE.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.