Zprávy v hantecu: Jágra lákají do Indie

14. březen 2018
Vesele i Vážně o Víkendu

Štatlaře Edu zaujala netradiční hokejová nabídka pro Jaromíra Jágra. Přišla až z dalekého Malého Tibetu.

Plotno, zvonek z kerýho vám vypadnó gelcny – Jaróš Jágrů se možná v Kladně ani neohicní a povalí érem do Indie, tři kiláky hóch do baldova, co mu hókajó Mulbekh v malým Tibetu. Néni to dlóho, co tam ufachčili  sbornó a na ajsplace to hrnó na plné céres.

Hokejová sajtna je takové mišunk mladéch fóglů a debrecínek, keří to roštujó právě kvůlivá Jarinovi.

„Hokejové kilošu, zgómni náš zvanec, dosmykuj k nám do Mulbekhu a vokaž, jak se to vaří v Rondu!“ – tak hážó burizóni modletice na jútubu a scó tak Džegra dotahnót k nim na domášov.

Jaróš nemusí mět žádný fedry, že by se mu v Himaláju zkaltnil micoň, v tomtok tymplu je sice v noci mínus dvě pětky, ale přes deň tam bévá betálnéch mínus deset Celestýna a navíc, jak hókla mutti jedneho svišťa, keré je z něho hotovson, Jerry může hodit lébuňk u nich v jurtě.

Voni to tam teda s hoksnama válčili už před dlóhéma jařinama, když tam ešče bbévali nasáčkovaní Angláni. Tenkrát jeli špílce v indickým Himáčalpradéšu sice enem párkrát v rokenrolu, dokud se nerozcébrala ajsna, ale poniváč kanady a suspecy negómali, vercajk móglovali z teho, co měli ve stodole.

První skvadru s hoksnama ufachčili v Indii před víc jak dvaceti jařinama, poprvé nastópil HC Mahátma minulé rok a vloni tam na hokec nastópili aji klisny.

Pro méně jazykově vybavené čtenáře máme i překlad:

Hokejista Jaromír Jágr možná v Kladně dlouho nezůstane. Přestěhovat se může na místo, které doteď nikoho nenapadlo. Nachází se ve výšce tři tisíce metrů nad mořemve vesnici Mulbekh v MalémTibetu v Indii. Tým tu vznikl teprve nedávno, ale bruslí s o to větším nadšením.

Skládá se z místních kluků a holek, kteří hokej milují právě kvůli Jágrovi.

„Hokejový Dalajlámo, přijmi naše pozvání do Mulbekhu. A nauč nás prosím hrát hokej,“ tak se modlí obyvatelé Mulbehku ve vtipném videu, které posílají do Česka a chtějí jím oslovit svého guru.

Jágr se nemusí bát, že mu bude v Himálajizima. V této oblasti je totiž sice v noci běžně minus dvacet stupňů Celsia, přes den ale „krásných“ minus deset stupňů. Místní mu prý rádi pomůžou s aklimatizací. „Může bydlet u nás,“ říká matka malého hokejisty, který napodobuje hokejového idola.

I když hokej místní teprve objevují, podle historických materiálů v Indii úplnou novinkou není. Objevil se tam před 150 lety díky Britům, kteří Indii tehdy kolonizovali. V té době se hrál hokej v indickém státě Himáčalpradéš jenom pár dní v roce, jindy už led roztál. Vybavení si vyráběli svépomocí z lokálně dostupných zdrojů.

První klub byl založen v roce 1995 a je považován za jediný hokejový klub v Indii podobný těm západním. První mezinárodní turnaj s indickou reprezentací byl odehrán vloni. Před rokem také vznikla první ženská hokejová asociace a poprvé se podařilo vyslat jeden tým z Malého Tibetu na mezinárodní hokejové utkání asijských národů.

Spustit audio

Související