Čerstvé zprávy v hantecu: jak se daří lvíčatům

25. leden 2018
Vesele i Vážně o Víkendu

Jsou jim jen necelé tři týdny, ale mají se čile k světu. Řeč je o dvojici lvíčat, která se narodila v brněnské zoo lvici Kivu a samci Lolkovi. A jak by o nich referoval rodilý Brňák? To ví Eda Štatlař.

Zdarec sajtno! Gómete eště, jak sem vám před půl járem ševelil o novátorskéch lviskách v zoo v Brynclu?

No, tak Lolek nezarmótil, s Kivu na to hnedka po prázdninách hópli, před Velkým radovancem starucha vytlačila dva ňuňany a véšky z Mnišího berglu teďka můžó do cajtunků a na webovó flignu sypat bildny a videa s plyšákama!

To první zbliknul mobilfónem čumpelík, co Kivu lifruje chálku. Aji když vyplázla kindoše v premiéře, je zatím Kivuša vzorová mamuša, akorát ty odlitky odtahla do šláfcimry, kde to nende zčóhnót.

Eši budó mít růžový nebo modrý papuče eště taky nikdo negóme, to se promítne až za dva metry, jak na to vlítnó felčaři. Kivu tlačí normální zobku, akorát jí to hrnó bez kostí, aby nezvostaly zbytky, Lolka vypakovali do separé, aby mlaďochům nerozčísl ofinu a eši to rósňáci dotlačijó k temu veterinárnímu špizuňku, budó na jaře křtiny.

Netušíte, o čem Eda mluví?? Nebojte se, máme pro vás tentokrát i překlad:

Jsou jim jen necelé tři týdny, ale mají se čile k světu. Řeč je o dvojici lvíčat, která se narodila v brněnské zoo lvici Kivu a samci Lolkovi. Minulý týden zveřejnila brněnská zoo jejich první záběry pořízené chovatelem, který nesl matce Kivu žrádlo.

Ačkoliv jde pro Kivu o první zkušenost s mateřstvím, o obě mláďata se zatím velmi dobře stará. Na přímých přenosech z výběhu teď ale lidé malá lvíčata neuvidí. Kivu si je totiž přenesla na podestu do vedlejší ubikace, kam kamera nedohlédne.

Pohlaví obou mláďat zůstane tajemstvím do veterinární prohlídky, která se dělá zhruba po dvou měsících.

Kivu dostává normálně žrádlo, jen ji dávají maso bez kostí, aby nebyly žádné zbytky a Lolek nyní kvůli bezpečnosti potomků pobývá v odděleném prostoru. Pokud obě mláďata přežijí kritické období, dočkají se na jaře křtu.  

Související