Znalecký posudek podezřívá z otravy Bečvy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, ta to odmítá

Řeku Bečvu otrávily loni v září kyanidy, které podle soudního znalce Jiřího Klicpery vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Podle zjištění zpravodajského portálu iDNES.cz tekla kontaminovaná voda namísto přečištění a odstranění v lagunách v rožnovském areálu kanálem rovnou do řeky v Juřince.

Ředitel rožnovské firmy Energoaqua Oldřich Havelka zásadně odmítá že by společnost způsobila otravu řeky Bečvy. Podle něj k tomu soudní znalec Jiří Klicpera nemá důkazy.

Policie už písemné vyhotovení znaleckého posudku k loňské zářijové otravě řeky Bečvy má. Jak uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková, další informace o postupu při prověřování případu ekologické havárie lze ze strany policistů očekávat do konce května.

Informace iDNES.cz týkající se otravy Bečvy firmou Energoaqua nepotvrdil ani sám Klicpera. "Žádnou takovou informaci jsem já nevydal, jsou to nějaké jejich dohady. Já jsem ten článek ale nečetl. Jestli to publikují tak, že jsem to řekl nebo napsal do posudku, tak to není pravda, protože posudek nikdo nečetl," řekl Klicpera

Se zjištěním soudního znalce Jiřího Klicpery ale nesouhlasí místní aktivisté a rybáři. Podle zastupitele Valašského Meziříčí za Pirátskou stranu Denise Rychtara, není možné aby ryby uhynuly až tři kilometry od výusti v Juřince.

Náměstkyni zlínského hejtmana Hanu Ančincovou z Pirátů zveřejněné informace z posudku znalce o tom, že loňský únik jedů do řeky Bečva zavinila společnost Energoaqva, překvapily. Podle ní znalec nepostupuje důvěryhodně, když už před dokončením posudku několikrát komentoval svoje závěry. Kraj také zahájil svoje kontroly jak ve společnosti Deza, tak firmě Energoaqua. Podle Ančincové bude kontroly Dezy dokončena asi do měsíce, u rožnovské společnosti to bude delší. Výsledky zatím nechtěla náměstkyně komentovat.

Spustit audio

Související