Znalec tvrdí: Za otravu Bečvy nemůže Deza, viníka znám

2. únor 2021 09:15

Loňskou otravu řeky Bečvy nezavinila chemička Deza, řekl 1. února 2021 v pořadu Reportéři ČT soudní znalec Jiří Klicpera, který v tomto případu dělal posudek pro policii. Před několika dny v online debatě expertů také prohlásil, že viníka už zná. Konkrétní ale nebyl, posudek bude údajně hotov do konce února.

Chronologický přehled událostí kolem řeky Bečvy i všechny naše články na toto téma najdete na https://rozhl.as/souhrnBecva.

Čtěte také

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov loni 20. září. V ten den ráno se v Deze, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), stala havárie.

Podle Klicpery ale s otravou řeky nesouvisela. "Byli jsme v Deze, víme, jak to tam je, a Deza skutečně je mimo podezření, tak jak to řekla inspekce hned na začátku," řekl Klicpera České televizi. ČIŽP vyloučila Dezu jako možného původce otravy již dříve v tiskové zprávě.

V online debatě "Vodárenské čtvrtky" z 21. ledna pak Klicpera prohlásil, že viníka již zná. "Bečva je úplně zvláštní případ. Já znám toho viníka. Ale my ho musíme dostat do rukou usvědčeného. Musíme mít důkazy. Proto to trvá tak dlouho," sdělil. 

Policii včerejší vystoupení soudního znalce překvapilo, ze strany Policie ČR zbaven mlčenlivosti nebyl. Podle policijní mluvčí Lenky Javorkové policie v současné době jeho vystoupení do veřejného prostoru vyhodnocuje a bude se jím zabývat. Podle zákona o znalcích mají znalci povinnost mlčenlivosti a je tak kuriózní, že zatímco policie a Česká inspekce životního prostředí, které by měly poskytnout veřejnosti informace, mlčí, tak začal mluvit znalec, který by mlčet měl.

Čtěte také

Tlak na vyšetřování je nyní ať už ze strany veřejnosti nebo politiků velký. Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 už dříve informovaly o tom, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise. Pokud neuspějí, založí expertní tým. 
Místní obyvatelé pravidelní organizují protestní pochody, postup České inspekce životního prostředí při vyšetřování kritizuje taky radnice ve Valašském Meziříčí. Radní vyzvali v minulém týdnu ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby odvolal Erika Geusse z funkce ředitele České inspekce životního prostředí. Důvodem je podle nich selhání inspekce při vyšetřování otravy řeky Bečvy. Vedení města inspekci kritizuje za pochybení při odběru vzorků potřebných pro zjištění a usvědčení viníka. Zatupitelům vadí, že ředitel inspekce pochybení nepřipouští a nemůže tedy zaručit, aby se podobná situace neopakovala. Ministr životního prostření Richard Brabec z hnutí ANO se zatím k výzvě Valašského Meziříčí nevyjádřil.

Na řece Bečvě bude trvalý monitoring kvality vody

Radnice ve spolupráci se společností Vodovody a kanalizace Vsetín plánuje umístit do řeky nedaleko Lhotky nad Bečvou speciální kontejner, který bude nepřetržitě monitorovat kavlitu vodu v Bečvě. Stanice bude jednou hadicí vodu nasávat a druhou pouštět zpět do řeky a vše bude napojeno na systém varování. Systém asi za 2,5 milionu korun bude instalován za několik měsíců, ideálně do léta.

Zařízení bude spravovat Výzkumný ústav vodohospodářský (VUV). "Je to přístroj, který je schopen kontinuálně měřit jakost vody a vyhodnocovat její biologické vlastnosti. Přístroj využívá vodní organismy - perloočky k tomu, aby po tom, co dojdou ve styk s vodou, se sleduje na perloočkách jejich reakce, jejich chování. Přístroj je schopen vyhodnotit změny chování, které mohou velice brzy indikovat závažné změny jakosti vody, které mohou mít i havarijní charakter," uvedl Přemysl Soldán z ostravské pobočky VUV. Přístroj bude fungovat nepřetržitě, lze se na něj napojit na dálku.

Ve Lhotce nad Bečvou bude přístroj pod potenciálními zdroji znečištění. Podle Soldána byly v minulosti dva měřicí přístroje na řece Odře a Olši, fungovaly dobře, zařízení instalované na Bečvě bude nyní jediné v zemi.

Představenstvo VaK Vsetín chce modernizovat laboratoře, aby měly širší škálu rozborů. Podle starosty Valašského Meziříčí Roberta Stržínka bylo také vytipováno šest výustí, které by mohly být považované za rizikové, zjišťuje se, kdo je na ně napojen a jaká má povolení.

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související