Jedy v Bečvě neotrávily jenom ryby, berou víru ve spravedlnost

2. prosinec 2020

Otrávená Bečva není jenom o tom, že někdo vypustil do řeky jedy a otrávil vše, co v ní bylo. Je to také velmi výrazné oslabení víry ve spravedlnost a schopnost státu najít a potrestat viníka bez ohledu na to, kdo to je.

20. září 2020, v den, kdy bylo čím dál víc jasné, že se Česko řítí do covidové propasti a dva týdny před krajskými volbami, hynuly v řece Bečvě desítky tun ryb. A zatímco u covidu i voleb známe výsledky, čísla a máme podrobné informace, o jedné z největších ekologických katastrof pořád nevíme skoro nic.

Je to smutné čtení. Šéf Českého rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou Stanislav Pernický zveřejnil svůj zápis z toho, co se vlastně toho 20. září stalo. A dá se z něj jednoznačně vyčíst, jak úřady postupovaly laxně a pomalu a nechaly rybáře napospas osudu a jedům ve vodě. Zápis si můžete přečíst tady: http://www.crs-hustopece-nb.cz/m/aktuality-1/?fbclid=IwAR0qwCBVDT1YF_BfErhQkmuJLRn-dUmpLnHYUtTqbn8YrebVN7nqnHEKos4

Čtěte také

Ministr, který má životní prostředí na starosti, přijel na místo až minulý týden, lidem se ale raději vyhnul. Objevují se stále větší rozdíly v tom, co říkají úřady a co se podaří zjistit novinářům. Úřady se odvolávají na embargo na informace, které ale policie v řádu několika desítek minut popře. O incidentu (provozní události jak říká firma), která se stala v chemičce Deza ve Valašském Meziříčí ve stejný den, kdy byly řeka otrávena, se lidé dozvídají až tento týden. Znalecký posudek bude hotový tři měsíce po úniku jedů. Mlžení, nepravdy, rozpory. To vše už týdny vidíme v přímém přenosu.

Z případu, který měli rychle a prioritně řešit odborníci a policisté, se tak stalo trauma. Otrávená Bečva totiž není jenom o tom, že někdo vypustil do řeky jedy a ničil vše, co v ní bylo. Je to především velmi výrazné oslabení víry ve spravedlnost a schopnost státu najít a potrestat viníka bez ohledu na to, kdo to je.

Teče Bečva, teče
Dolú a nahoru
A není žádný zpúsob, jak to nějak změnit
A tak svůj kousek Bečvy si najdu v každé vodě
A svůj kousek špíny si najdu v každé špíně

Fleret

Spravedlnost a rovnost před zákony jsou jedny z hlavních znaků demokratického státu. V případě vyšetřování otravy Bečvy mají lidé oprávněný pocit, že nic z toho neplatí.

To ale povede k tomu, že pokud po 20. prosinci, kdy má policie dostat znalecké posudky, bude známý viník, lidé už prostě tomuto rozhodnutí neuvěří. Velká část veřejnosti si bude myslet, že jde o manipulaci. 

A tak zůstane nepříjemný pocit z toho, že pokud stát není schopen rychle vyšetřit tak závažnou událost, jako je největší ekologická havárie posledních let, tak se na něj nelze spolehnout ani u jiných, obyčejnějších případů.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.