Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince znovu unikla neznámá látka

24. listopad 2020 14:46

Hasiči opět zasahují u Bečvy nedaleko Valašského Meziříčí. Z výpusti v místní části Juřinka unikla neznámá látka a na hladině se objevila pěna.

Hasiči, inspekce životního prostředí i odbor životního prostředí na místě odebírají vzorky vody. Podle starosty Valašského Meziříčí Roberta Stržínka z hnutí ANO se problémy objevily u výpustě rožnovského kanálu v místní části Juřinka, kde naposledy v říjnu unikly splašky s obsahem niklu. Starosta Stržínek hned po havárii varoval lidi, aby z Bečvy neodebírali vodu a nevstupovali do ní.

Hasiči ze stanice ve Valašském Meziříčí k Bečvě zamířili krátce před 12:00. "Po příjezdu na místo potvrdili, že se na řece nachází neznámá látka a odebrali vzorky. V době jejich zásahu už ale látka přestala z výpusti vytékat. Hasiči nyní vzorky převážejí do laboratoře ve Frenštátu pod Radhoštěm," řekla po 14:00 mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

V září Bečvu pod Valašským Meziříčím otrávil kyanid a téměř zcela zničil celý místní biotop v délce asi 40 km. Pachatel dosud není znám a policie případ stále vyšetřuje.

Spustit audio

Související