Řeka Bečva zažívá jednu ránu za druhou: nejdřív kyanid, nyní nikl

30. říjen 2020 15:24

Poté, co 20. září unikl do řeky ze zatím neznámého zdroje kyanid a téměř zničil celý život v řece, v úterý 27. října se na hladině opět objevily nečistoty.

Znečištění se do Bečvy dostalo z vyústění kanálu vedoucího z areálu rožnovské Tesly, tedy stejného, jakým podle zjištění policie před několika týdny do řeky unikl kyanid. Na hladině se tentokrát vytvořila pěna. 

Výsledky rozborů vzorků vody, kterou v úterý odebrali inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP), prokázaly zvýšené množství niklu, smrtící kyanid naštěstí objeven nebyl. V tiskové zprávě to sdělili mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová a valašskomeziříčský starosta Robert Stržínek (ANO).

Jak moc je nikl toxický

Nikl není podle ČIŽP pro člověka významně toxický, patří ale mezi potenciální karcinogeny a je rozšířeným kožním alergenem. Opakovaný kontakt nebo i požití může vyvolat přecitlivělost a alergické reakce. Toxicita je pro některé vodní organismy poměrně vysoká a z tohoto důvodu je jeho přípustná koncentrace v povrchových vodách limitována přísněji než v pitné vodě.

Kromě inspektorů ČIŽP odebírali u výpusti vzorky vody také zaměstnanci Vodoprávního úřadu Valašské Meziříčí a hasiči. 

Podle ředitele ČIŽP Erika Geusse nyní inspekce pokračuje ve vyšetřování příčiny a zdroje kontaminace. "Dosud nebyly potvrzeny žádné úhyny ryb. Na základě kompletních a křížových výsledků rozborů určíme další postup inspekce. Kompletní analýzy a hodnoty rozborů vody nebudeme blíže komentovat, protože jsou důležité pro další šetření, které inspekce následně povede," uvedl Geuss.

Policejní vyšetřování

Čtěte také

Úterní kontaminací Bečvy se zabývá policie. Stále vyšetřuje také zářijovou otravu řeky kyanidem, kriminalisté čekají na výsledky znaleckých posudků. Doba na jejich vypracování odpovídá podle aktuálního vyjádření policistů množství zkoumaného materiálu. Policie už dříve ohlásila, že lze počítat s několika týdny.

Kyanid unikl do Bečvy 20. září. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

autoři: Gabriela Hykl , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související