Zlínští vědci dokončili vývoj vrhací židle. Umožní sportování postiženým

Židle, která usnadňuje sport handicapovaným. To je vynález Univerzity Tomáše Bati, o který mají zájem i zahraniční firmy.

Experti ve Zlíně vyvinuli multifunkční sportovní zařízení pro handicapované sportovce, vrhací židli. Tuto speciální pomůcku testovali půl roku zlínští handicapovaní závodníci

„Jedinečnost židle spočívá především v univerzálnosti jejího použití. Sportovci s tělesným postižením ji mohou využívat při různých atletických disciplínách - vrhu koulí, hodu diskem, oštěpem, kuželkou. Je určena pro sportovce všech věkových kategorií, různé tělesné váhy, pohlaví, handicapu, pravákům i levákům,“ říká ředitel Ústavu tělesné výchovy Zdeněk Melichárek.

Váha vrhací židle usnadňuje sportovcům přepravu a šetří i náklady například při letecké dopravě. Zařízení splňuje veškerá kritéria, která jsou stanovena atletickou asociací.

Zlínští vědci vyloučili z hroznového nápoje alkohol. Vzniklo unikátní pití vhodné i pro děti

Hrozny vinné révy (ilustr. foto)

Vědci a výzkumníci zlínské Univerzity Tomáše Bati připravili nové nápoje z několika druhů plodin včetně vinné révy. Nápoje ze Zlína by mohly nahradit potravinové doplňky v tabletách.

Experti židli upravovali. Při testech prvního prototypu se totiž ukázalo, že při jejím použití sportovcem s vyšší tělesnou hmotností došlo k deformacím některých součástí. „S ohledem na tento fakt i na základě požadavků potenciálních výrobců byl zvolen nový typ konstrukčního materiálu s využitím nerezových trubkových profilů,“ uvedl Melichárek

Unikátní design židle je chráněn ve dvou provedeních průmyslovými vzory, které jsou platné na celém území Evropské unie.

Univerzita nyní jedná s jedním z možných licenčních partnerů, společností GOZ Metal z Brna, která působí v oblasti výroby pomůcek pro zdravotně postižené. Uzavření licenční smlouvy se předpokládá v průběhu roku.

Na trh by se mohly dostat desítky židlí ročně.

„Podle výsledků z průzkumu trhu se v budoucnu může jednat o výrobu cca 50 vrhačských židlí za rok,“ uvedla Ivana Bartoníková, ředitelka Centra transferu technologií UTB, které se stará o uplatnění výstupů vědy a výzkumu v praxi.

Vrhací židle ze Zlína

Související