Zlínští politici schválili peníze na Velké kino. Oprava unikátní „krabice od bot“ má vyjít na 250 milionů

10. prosinec 2020 14:48

Vnější podoba Velkého kina zůstane kvůli památkové ochraně podobná té stávající. Ve velkém sále bude kapacita 800 míst, sedadla bude možné zasunout a vznikne prostor s rovnou podlahou pro různé akce. 

Zlínští zastupitelé schválili financování rekonstrukce Velkého kina. Revitalizace památkově chráněné budovy má přijít na 250 milionů korun.

Jde o předpoklad. Ta cena se bude podle primátora Jiřího Korce z Hnutí ANO upřesňovat na základě jednotlivých fází projektování.

Zastupitelé se dohodli na tom, že budou k jednání přizváni i provozovatelé Golden Apple Cinema a pořadatelé zlínského filmového festivalu.

Podle zastupitele Čestmíra Vančury z hnutí Zlín 21, který je zároveň prezidentem festivalu, se tak má zamezit tomu, co se podle něj stalo třeba při budování kongresového centra.

A to například to, že při projektování se nikdo neptal provozovatelů restaurací. "V  důsledku toho se stalo, že sice máme ve Zlíně krásné kongresové centrum, ale dlouhodobě se nedaří sehnat provozovatele restaurace, která je tak prázdná," uvedl Vančura.

Vítězný projekt vybrali zlínští radní už v září a je z dílny pražského architektonického ateliéru re:architekti.

Vnější podoba budovy zůstane podle vítězného projektu kvůli památkové ochraně podobná té stávající. Do velkého sálu návrh vložil malý sál a prostor se tak rozdělí na velký a malý sál a foyer.

Ve velkém sále bude kapacita 800 míst, sedadla bude možné zasunout a vznikne prostor s rovnou podlahou pro různé akce. Kapacita stojících návštěvníků bude asi tisíc lidí. V čele objektu bude nově kavárna. V malém sále bude kapacita asi 200 lidí.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související