Zlínská vláda schválila své priority. Chce zlepšit dopravu a opravit tržiště, Velké kino i stadiony

Rada města Zlína zveřejnila programové prohlášení 21. prosince, v pondělí ho radní schválili.

 Zlínská radnice chce v tomto volebním období začít přibližně od roku 2021 realizovat velké projekty. Mohla by zahájit rekonstrukci zimního stadionu, tržiště Pod kaštany či Velkého kina. Novinářům to dnes řekl primátor Jiří Korec (ANO).

K hlavním prioritám v dopravě patří stavby související s elektrifikaci trati mezi Otrokovicemi a Vizovicemi a průjezdností města. Rada města Zlína zveřejnila programové prohlášení 21. prosince, v pondělí ho radní schválili. Koalici v krajském městě tvoří ve volbách vítězné hnutí ANO, STAN, lidovci, ODS a Piráti.

U velkých projektů dala koalice do programového prohlášení investice, které chce v tomto volebním období začít realizovat či je zcela připravit. Týká se to také parku za divadlem, modernizace městských lázní či rekonstrukce náměstí Míru. Město je podle náměstka primátora Miroslava Adámka (STAN) ve velmi dobré ekonomické situaci, zvládnout by mělo i velké projekty, které si vyžádají stamiliony korun. Radnice chce na projekty získat i dotace.

Město připravuje dopravní stavby, které budou navazovat na elektrifikovanou trať, jde o Prštenskou příčku, pravobřežní komunikaci v Loukách či křižovatku ulic Vodní a Bartošova. "Je třeba je koordinovat, aby byla zachována průjezdnost městem," uvedl Korec. Upravovat by se měla také křižovatka ulic Mostní a Březnická, koalice bude ještě řešit, zda se udělá podle připraveného projektu nebo v jednodušší podobě.

Vedení města připravuje podle Korce zásobník projektů. Ještě není hotový, už teď ale obsahuje víc než 350 projektů. Co se týče výstavby bytů, město k ní přistoupí zřejmě jen v případě, pokud by na ni získalo dotace, které však nebudou vázané nevhodnými podmínkami.

Město chce také spolupracovat se Zlínským krajem na projektu rekonstrukce či výstavby krajské nemocnice ve Zlíně. Koalice hodlá pokračovat v modernizaci a rekonstrukci školských zařízení, sportovních ploch a dětských hřišť.

Pokračovat bude také projekt "Živý Zlín", který nabízí akce pro veřejnost k oživení centra i dalších částí města. Radní chtějí nadále investovat do rekonstrukce, údržby i rozvoje současného bytového fondu, nebudou prodávat velkokapacitní domy v majetku města. Pokračovat bude také digitalizace úřadu, vzniknou nové webové stránky města i městských organizací, rozšíří se dostupnost wifi sítě ve městě.

autor: Miroslav Urubek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související