Primátorem Zlína je Korec, proti byl jeden zastupitel, deset se zdrželo. Adámek je náměstek

Ve věku 32 let se Jiří Korec zařadil mezi nejmladší české primátory.

Jiří Korec (ANO) se stal primátorem Zlína, dnes ho do čela krajského města zvolilo ustavující zastupitelstvo.

Pro Korce dnes hlasovalo 27 z 39 přítomných zastupitelů, deset zastupitelů se zdrželo, jeden byl proti a jeden nehlasoval. Korec neměl protikandidáta.

Město příští čtyři roky povede koalice vítězného hnutí ANO, STAN, lidovců, ODS a Pirátů. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 29 křesel.

"Údržba města je samozřejmostí, ale rozvojové investice budou naším cílem v tomto volebním období. Hlavní body volebních programů byly velmi podobné, proto věřím, že opozice bude věcná a konstruktivní, jak tomu bylo v minulém volebním období," uvedl po svém zvolení dvaatřicetiletý Korec

Ve věku 32 let se Korec zařadil mezi nejmladší české primátory. Například v listopadu 2006 se primátorem Karviné stal tehdy třicetiletý Tomáš Hanzel (ČSSD), před čtyřmi lety se stal primátorem Mostu tehdy třiatřicetiletý Jan Paparega (ProMOST), v Praze pak zvolili v červnu 2013 do čela města Tomáše Hudečka (TOP 09), kterému bylo 34 let.

Uvolnění náměstci budou Miroslav Adámek (STAN), který byl v uplynulých dvou volebních obdobích primátorem, Pavel Brada (ANO) a Bedřich Landsfeld (STAN).

Neuvolněnými náměstky byli zvoleni Kateřina Francová (STAN) a Aleš Dufek (KDU-ČSL). Uvolněným radním je Michal Čížek (ANO), jako neuvolnění budou působit radní Jana Bazelová (ANO), Pavel Simkovič (STAN), Miroslav Chalánek (ODS) a Jiří Jaroš (Piráti).

Primátor bude mít v radě na starosti investice a strategický rozvoj či dopravu, Adámek kulturu, územní plánování i památkovou péči, Brada správu majetku, Landsfeld ekonomiku a finance, Francová školství. Do kompetencí Dufka patří sociální věci, Čížek má na starost dopravu. Ostatní radní budou spolupracovat v určitých oblastech s jiným radním. Finanční výbor vede David Vychytil (ANO), kontrolní Ivo Mitáček (Rozhýbejme Zlín).

Korec řekl, že programové prohlášení vznikne do dvou měsíců. Radnice chce podle něj dokončit rozpracované rozvojové projekty, jako je dopravní terminál či rekonstrukce Velkého kina. 

ANO má v zastupitelstvu devět mandátů, stejně tak STAN, kteří ve volbách skončili těsně druzí. Třetímu hnutí Zlín 21 připadlo sedm mandátů, čtvrtí lidovci jich mají pět. Po třech mandátech mají ODS, Piráti a uskupení Rozhýbejme Zlín, které tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. SPD má dva zastupitele.

Přehled primátorů Zlína od roku 1990:

Jiří Kladníček (nestraník), 1990 (předseda MěNV Zlín)

Rudolf Veselý (za Občanské fórum), prosinec 1990

Jaromír Schneider (KDU-ČSL), 1991 - 1994

Vladimír Daťka, (ODS, později US), 1994 - 1998

Zdeněk Dostál (Zlínské hnutí nezávislých), 1998 - 2002

Tomáš Úlehla (ODS), 2002 - 2006

Irena Ondrová (ODS), 2006 - 2010

Miroslav Adámek (za TOP 09 a STAN), 2010 - 2018

Jiří Korec (ANO), od 2018.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související