Zlínský soud poslal ženu za pokus vraždy druha na dvanáct let do vězení

16. únor 2012

Na dvanáct let do věznice se zvýšenou ostrahou dnes poslal senát Krajského soudu ve Zlíně Simonu Kováčovou ze Slavičína. Ta podle obžaloby loni na podzim napadla svého druha dvěma noži, pilníkem a rašplí s úmyslem jej zavraždit.

Druh násilnice přitom už před několika lety po jejím útoku skončil v nemocnici s probodnutou plící. Mezitím napadala jak jeho, tak i jiné lidi, dokonce i sekyrou. Přesto dnes oběť nepřála družce tak přísný trest. „Já už budu mít pětasedmdesát let, když vyjde z vězení,“ řekl muž krátce po vynesení rozsudku.

Ženě přitížila častá recidiva i nemírné požívání alkoholu. I proto jí soud nařídil protialkoholní léčbu. Navíc musí zaplatit oběti bolestné a zdravotní pojišťovně náklady na léčbu.

„Nesouhlasím s právní kvalifikací činu,“ míní obhájce Kováčové Libor Knot, „správně mělo být toto jednání posuzováno jako trestný čin ublížení na zdraví.“

Obhájce i státní zástupce si kvůli případnému odvolání proti rozsudku nechali lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce Roman Kafka je ale s verdiktem soudu spokojen. „Já jsem si ponechal lhůtu na rozmyšlenou z důvodu právní kvalifikace, která sice odpovídá návrhu státního zástupce, ale byla zvolena jiná forma úmyslu,“ vysvětlil Kafka, „proto si chci rozsudek nejprve nastudovat.“

autor: rv
Spustit audio