Při diagnóze rakoviny by mohl pomoct nový objev vědců z brněnské Masarykovy univerzity

25. březen 2015

Brněnským vědcům z Masarykovy univerzity se podařil nový zajímavý objev, který může v budoucnu pomáhat například i při diagnóze rakoviny. Badatelé totiž objevili důležité vlastnosti rostlinného alkaloidu makarpinu, který umožňuje označit buněčná jádra.

Tato látka se získává z některých druhů rostlin, nejčastěji z vlaštovičníku. " Teoreticky je možné ji přidat k čerstvě odebrané krvi a již během tří minut se dá pozorovat struktura jader nebo zjistit přítomnost a poměrné zastoupení jaderných buněk i množství DNA takzvaným průtokovým citometrem, což by mohlo v diagnostice rakoviny pomáhat," prozradila tisková mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Co se týče vlastností samotného makarpinu, tak se jedná o fluoreskující látku, která velice rychle proniká do živých buněk a my díky ní můžeme pozorovat, co se uvnitř odehrává. Použití makarpinu při samotném zkoumání je údajně také snazší a rychlejší než u doposud používaných technik, navíc se mu mohou věnovat i laboratoře bez speciálního vybavení.

Budoucí využití bude záležet na dalším vývoji, nicméně látka bude nadále používána v oblasti výzkumu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Také proto si brněnští vědci nechali tento velice důležitý objev v České republice patentovat. "Od roku 2005 pomáhá univerzitním badatelům při získávání patentů i při zavádění objevů do praxe Centrum pro transfer technologií MU. Centrum nyní eviduje a spravuje další čtyři patentové přihlášky," doplnila informace mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu