Po Brně jezdí tramvaj lákající nové dárce krve do registru transfúzní stanice brněnské fakultní nemocnice

25. březen 2015

V České republice je registrováno zhruba tři sta padesát tisíců dárců krve. Vzhledem k počtu obyvatel je to tři a půl procenta. Světová zdravotnická organizace ale doporučuje, aby nejnižší hranice byla čtyři procenta. Z toho důvodu se rozhodla Fakultní nemocnice Brno ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna zprovoznit tramvaj s kapkou, která má napomoci propagaci dárcovství krve.

Jedná se o běžný vůz, který začal po jihomoravské metropoli jezdit s logem kapky krve. "Tato akce, respektive tramvaj s kapkou, je jednou z celé řady do jednoho momentu soustředěných propagačních akcí transfúzního oddělení a krevní banky Fakultní nemocnice Brno. Důvod je jednoduchý - potřebujeme rozšířit dárcovský registr. To znamená, abychom pro naše pacienty, respektive pro pacienty mnoha zdravotnických zařízení v Jihomoravském kraji, měli dostatek krve," vysvětluje mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Nesvadbová.

Tramvaj ale nebude poskytovat informace o dárcovství, jedná se o čistě propagační věc. "To znamená, aby se lidem vizuálně připomenulo, že tu potřeba krve existuje, a že mohou přijít na transfúzní oddělení v Bohunicích na ulici Jihlavské, kde darují krev a to bude vlastně ten zásadní účinek," říká Anna Nesvadbová.

Jedním z nejdůležitějších kritérií pro darování krve je věk od osmnácti do šedesáti pěti let a dobrý zdravotní stav. "Pak jsou tam další limitující momenty, jako jsou třeba infekční choroby, samozřejmě pohlavní choroby a spousta limitujících kritérií, se kterými je dobré se seznámit. Vřele doporučuji webové stránky Fakultní nemocnice Brno, anebo bezplatnou dárcovskou linku 800900097," doplňuje mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Nesvadbová.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu