Zlínský kraj sníží kapacitu domovů pro lidi s postižením

12. únor 2020 06:35

Zlínský kraj plánuje snížení kapacity domovů pro lidi se zdravotním postižením, protože poptávka po domovech není už tak velká.

Zlínský kraj plánuje naopak vznik chráněných bydlení, kde žijí klienti samostatněji. „Chráněné bydlení vznikne letos v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku,“ řekla krajská radní Michaela Blahová (KDU-ČSL).

Pokud se narodí dítě se zdravotním postižením v současné době, rodina se opravdu stará, stará se i o děti, které potřebují nejnáročnější péči. Potřebují jiné typy služeb.
Michaela Blahová, krajská radní (KDU-ČSL)

Chráněné bydlení v Morkovicích bude pro sedm lidí, přejdou do něj klienti domova ve Zborovicích. Potřeba domovů pro lidi se zdravotním postižením není podle Blahové tak velká jako v minulosti. „Pokud se narodí dítě se zdravotním postižením v současné době, rodina se opravdu stará, stará se i o děti, které potřebují nejnáročnější péči. Potřebují jiné typy služeb,“ uvedla Blahová.

Řada klientů domovů může podle ní žít samostatněji. Loni se například otevřelo chráněné bydlení v Boršicích na Uherskohradišťsku. Žije tam šest žen s postižením, které dříve žily v domovech ve Velehradě a Medlovicích.

Čtěte také

Kapacita se snižuje také v domově Sociálních služeb města Kroměříže. „Budou to proměňovat na sociální službu podpora samostatného bydlení,“ uvedla Blahová. Mnohým klientům, kteří podle ní přešli do chráněného bydlení, se zlepšily jejich schopnosti natolik, že mohli později využívat i samostatného bydlení s podporou. V Bystřici pod Hostýnem také vzniká sociálně terapeutická dílna, kterou lidé s postižením mohou využívat přes den.

Zlínský kraj dostal na letošní rok od státu na sociální služby 1,244 miliardy korun, peníze rozdělí mezi 86 poskytovatelů 308 sociálních služeb. „Obdrželi jsme částku téměř o 293 milionů nižší, než jsme na ministerstvu práce a sociálních věcí požadovali. Další finanční prostředky na sociální služby budeme řešit přes dotační programy Zlínského kraje, na které máme v letošním roce vyčleněno přibližně 91 milionů korun,“ uvedla Blahová.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související