Holešov získal nejstarší výtisk Šachova komentáře židovského práva

8. únor 2020 10:15

Holešov získal nejstarší výtisk komentáře židovského práva Šulchan aruchu od rabína Šacha. Kniha vyšla v roce 1663, tedy v roce, kdy holešovský rabín zemřel.

Ve studovně židovské synagogy v Holešově bude k vidění nejstarší výtisk knihy rabína Šacha. Správce synagogy Vratislav Brázdil získala knihu od newyorkského obchodníka. Židovský učenec Šach působil v Holešově několik let. Na tamním židovském hřbitově je i pohřben, dodává Dana Podhajská z Městského kulturního střediska.

Šachova kniha

„Tato kniha vyšla v roce Šachovy smrti v roce 1663 a pro nás je každopádně nejstarším výtiskem, který máme ve sbírkách v Šachově synagoze. Je unikátní především tím, že se jedná o nejstarší výtisk komentáře rabína Šacha k hnutí židovského práva,“ upřesnila pro Český rozhlas Zlín Dana Podhajská.

Šachova kniha

Výtisk je Šachovým komentářem židovského práva, které na přelomu 15. a 16. století napsal Josef Karo pro sefardské Židy. Jde o téměř shodný, ale starší výtisk, než jakým je kniha z roku 1677, kterou synagoga získala před dvěma lety.

„Rozdíl je v tom, že kniha z roku 1663 obsahuje Šachovu vsuvku k pátému dílu Šulchan aruchu, kniha z roku 1677 k dílu druhému. Navíc v tomto případě Šachův komentář doplňuje ještě komentář rabína Taze ze Lvova,“ uvedla Podhajská.

Šach, vlastním jménem Šabtaj ha-Kohen, se řadí mezi 20 nejvýznamnějších židovských učenců, jeho práce věnované především židovskému právu jsou pro židovský svět zásadní. V úterý 25. února si podle lunárního hebrejského kalendáře Židé připomenou 357. výročí rabínovy smrti. Při té příležitosti by měly jeho hrobku na holešovském židovském hřbitově znovu navštívit desítky až stovky zbožných židovských věřících z celého světa.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související