Zlínský kraj plánuje další opravy Baťova mrakodrapu. Bude mít čtyři části a vyjde na 25 milionů

21. prosinec 2021 10:35

Zlínský kraj plánuje druhou etapu oprav Baťova mrakodrapu, ta první byla dokončena v roce 2019.

Vedení Zlínského kraje vypsalo výběrové řízení na opravy Baťova mrakodrapu ve Zlíně a plánuje za ně utratit zhruba 25 milionů korun.

Investice je rozdělená do čtyř samostatných částí. Ta první se týká revitalizace poruch fasády. Bude tedy nutné obnovit břízolitové omítky a cihelné pásky obkladů stěn. Druhá část obsahuje zadání opravy hydroizolace a oplechování střechy. Dodavatel pak bude muset revidovat a opravit konstrukce pojízdné servisní lávky, která obepíná okraj střechy mrakodrapu.

To, co ocení hlavně zaměstnanci úřadu v kancelářích na jižní a západní straně budovy, je doplnění folií na rozměrná okna. I když jsou v kancelářích automatické rolety, mnohdy nestačí komfortně ochránit před prudkým sluncem. Použití fólií museli zadavatelé konzultovat s památkáři, kteří nakonec tuto ochranu povolili. 

Úpravy se mají týkat i kavárny na střeše sídla krajského úřadu. Ten pro ni dlouhodobě hledá nájemce.

První etapa revitalizace Baťova mrakodrapu

První etapu uzavřel kraj v roce 2019. Během ní byla zrekonstruovaná rozvodna nízkého napětí, opravený páternoster a vyměněné rychlovýtahy. Součástí byly stavební úpravy vstupu do budovy ve druhé etáži, obnova "terasové" podlahy ve třetí etáži a také modernizace historických expozic ve 2., 8. a 16. etáži.

Spustit audio

Související