Oprava zimního stadionu ve Zlíně vyjde na téměř miliardu. Bude na to město mít?

Vedení zlínského magistrátu chce opravit zchátralý zimní stadion Luďka Čajky ve Zlíně. Ten je nově v majetku města. Dříve ho vlastnil spolek HC Berani Zlín.

Zastupitelé Zlína 11. února 2021 schválili převod Zimního stadionu Luďka Čajky, který vlastní spolek HC Berani Zlín, do majetku města. Záměr rekonstrukce extraligového stadionu a jeho bezúplatný převod na město schválili zastupitelé již dříve. Předpokládané náklady na rekonstrukci jsou téměř miliarda korun, část chce město získat z dotací.

"Dotační titul Národní sportovní agentury nebude vypsán pro spolky, a proto bylo nutné získat stadion do vlastnictví města již teď. Získání až 300milionové dotace z agentury je pro financování rekonstrukce zásadní. O realizaci rekonstrukce bude rozhodovat až před podpisem smlouvy se zhotovitelem stavby na základě aktuálních informací a získaných externích zdrojů financování Zastupitelstvo města Zlína. Za sebe předpokládám, že toto rozhodnutí budeme řešit na podzim," uvedl primátor Jiří Korec (ANO).

Náklady na rekonstrukci se odhadují na 959 milionů korun včetně DPH. "Předpokladem pro úspěšnou realizaci projektu rekonstrukce zimního stadionu je zajištění vícezdrojového externího financování formou dotace a dále přijetí úvěru ve výši do 500 milionů korun," uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld (STAN). 

„Město bude mít možnost od smlouvy odstoupit a stadion spolku vrátit také v případě, že zastupitelstvo města rozhodne, že rekonstrukce nebude realizována, bez ohledu na získání dotací," dodal mluvčí radnice Tomáš Melzer.

Rozhovor o budoucnosti zimního stadionu Luďka Čajky ve Zlíně nabízíme v záznamu. Hosty byli primátor Zlína z hnutí ANO Jiří Korec a zlínský zastupitel z hnutí Zlín 21 Tomáš Dudák.

 

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související