Zlínské sdružení pro integraci zdravých a postižených představilo výsledky své práce.

28. listopad 2007

Zlínské sdružení pro integraci zdravých a postižených dětí a mládeže IZAP představilo veřejnosti výsledky své práce. V netradičním centru Slunečnice zpřístupnilo devět chráněných a terapeutických dílen. A protože se blíží konec roku, zbyla chvíle i na bilancování. S ředitelkou sdružení natáčel Roman Verner.

"V letošním roce jsme nejenom navýšili kapacitu zařízení ze 30 na 50 uživatelů, ale otevřeli jsme nové tréninkové a chráněné pracoviště a je to dílna mydlárna, kde vyrábíme zlínské přírodní mýdlo a konečně se nám podařilo otevřít pedikúru, se kterou jsme měli začít už na podzim," říká ředitelka centra Miluše Zvonařová. Centrum nabízí typy dílen, kde se buď vyrábí různé věci a nebo, které mají formu služeb. Jedná se o kavárnu, kadeřnictví, kosmetiku či pedikúru. Existují také dílny na procvičení jemné motoriky, aby klienti získali větší zručnost pro výrobu keramiky nebo jiných kreativních výtvorů. Pak jsou to dílny, ve kterých se učí lidé, kteří mají za sebou nějakou školu v oblasti gastronomie - například vyučený kuchař nebo číšník. " Do dílen dochází zhruba 30 do 50 klientů. Každý den je to jinak, " dodává Zvonařová

Shánět peníze na provoz neziskové organizace je podle ředitelky Zvonařové stále těžší. "Musíme neustále bojovat o granty, sponzory a podobně. Z vysokých míst se nám dostává místo dobré špatná reklama. Sponzoři pak s dary otálejí," dodává ředitelka. Celkové náklady jsou na rok zhruba 3 a půl milionu korun. Milion sežene sdružení od kraje, milion si na sebe organizace vydělá a zbytek peněž je potřeba různými prostředky sehnat.

autor: rv
Spustit audio