Zlínské sdružení Horizont pomáhá lidem s duševním onemocněním

14. říjen 2012

Schizofrenie postihuje často i lidi v produktivním věku. Při dobré léčbě a následné péči se někteří mohou bez větších problémů vrátit do práce.

V tom jim pomáhá například zlínské Centrum služeb postiženým Horizont. Zařízení pečuje také o jinak postižené klienty, schizofrenici jsou však hlavní skupinou.

„Jsem na plném invalidním důchodě a tady jsem si našel práci. Našel jsem si ji, abych byl mezi lidmi, abych nebyl jen doma. Cítím se lépe a pomáhá mi to hlavně psychicky,“ pochvaluje si pan Marián, který do centra dochází dva roky.

Centrum pomáhá lidem s návratem do běžného života

Sociální rehabilitace v Horizontu pomáhá klientům zvládat těžký život s nemocí. Centrum jim nabízí běžný sociální kontakt, který lidem se schizofrenií často chybí. U mnohých je pak potřeba obnovit pracovní návyky

Výroba keramiky

„Někteří lidé s duševním onemocněním jsou schopni po čase se zapojit do pracovního procesu, některým to ale nemoc nedovolí, takže se mohou zapojit aspoň do pracovní rehabilitace,“ vedoucí sociální služby Ladislava Cyroňová

V centru si klienti zvykají na pravidelný režim a činnost. Nejvyšší metou je pak podle sociální pracovnice obnovení samostatnosti klientů v domácím a rodinném životě.

autor: rv
Spustit audio