Zlínské centrum na pomoc Ukrajincům bude fungovat nepřetržitě. Využilo jej už přes tisíc lidí utíkajících před válkou

6. březen 2022 19:35

V zařízení si mohou lidé utíkající před ruskou vojenskou agresí vyřídit první registraci, vízum, pojištění, ubytování a další humanitární pomoc

vNa nepřetržitý provoz přejde v pondělí Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině ve Zlíně. Českému rozhlasu to řekl vedoucí centra Zdeněk Otrusina.

Zařízení, které sídlí v nemocnici Tomáše Bati, o víkendu zdvojnásobilo svou kapacitu.

Zatímco ve čtvrtek odbavilo necelé dvě stovky uprchlíků, v sobotu i v neděli to bylo už dvakrát tolik. Celkem tak centrum odbavilo přes tisíc především žen a dětí.

Čtyřiadvacetihodinový provoz bude ve Zlíně zatím spuštěný na zkoušku.

V zařízení si mohou uprchlíci vyřídit první registraci, vízum, pojištění, ubytování a další humanitární pomoc. K dispozici mají občerstvení, připravený je také dětský koutek. Lidé opouštějící Ukrajinu, kteří mají v České republice zajištěno zázemí, jej nemusejí ihned navštěvovat. Vyřídit si nutnou registraci mohou do tří dnů od příchodu také na pracovišti cizinecké policie.

Ke dvěma vyhřívaným stanům, které u centra stojí od čtvrtka a uprchlíci v nich mohou čekat na vyřízení všech potřebných náležitostí, přibyl o víkendu další stan. V centru pomáhají také dobrovolníci z Univerzity Tomáše Bati.

Spustit audio

Související