Ruští studenti zlínské Baťovy univerzity pomáhají Ukrajině. Putinovu agresi odsuzují

4. březen 2022 17:38

Nejsme příznivci války, tvrdí ruští studenti zlínské Univerzity Tomáše Bati. Putinovu agresi proti Ukrajině odsuzují a někteří se zpojili do humanitární sbírky. 

Část ruských studentů zlínské Univerzity Tomáše Bati pomáhá při humanitární sbírce pro válkou zničenou Ukrajinu.

Někteří mají kvůli rozdílným názorům na ruskou agresi neshody s rodiči, nebo se bojí vrátit kvůli perzekucím Putinova režimu.

O své rodiče se tak bojí studentka animované tvorby Nika, která pochází z ruského města Perm poblíž Uralu. Doma nebyla dva roky.

"Rodiče chodí na meetingy, volali mi, že se nemůžu vrátit, protože je to pro mě nebezpečné. Bojím se, že můžou jít do vězení. Už několik tisíc lidí čeká na soudy. Všichni lidé, kteří s tím můžou bojovat, s tím bojují," řekla dnes Českému rozhlasu Nika, pro kterou byl vojenský vpád na Ukrajinu šok.

"Byl to pro mě velký šok, že máme takovou vládu. Když jsem sem jela studovat, měla jsem sen, že udělám film o lidech a vládě. Točím ten film, ale myslím, že je to už pozdě," uvedla.

Stejný obor studuje Naděžda ze Soči. "Mám kamarádku v Mariupolu, posílá mi zprávy, co se tam děje. Samozřejmě to není to, co říkají oficiální média," uvedla.

Sbírka na zlínské univerzitě začala v neděli, dosud se shromáždilo přes 400 krabic s materiální pomocí.

Spustit audio

Související