Město Uherský Brod má ve Sberbank CZ zablokovaných bezmála dvacet jedna milionů korun

28. únor 2022 11:15

Dvacet jedna milionů korun má zablokovaných na účtech Sberbank CZ město Uherský Brod. Zákonné pojištění se přitom vztahuje na vklady do dvou a půl milionu korun. 

S bankou Sberbank CZ zahájila 28. února 2022 Česká národní banka kroky k odnětí licence. Důvodem je zhoršení situace banky s ruskými majiteli v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem. ČNB vydala předběžné opatření. Bance zamezila nakládat s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů. 

Tato situace je velkým problémem pro město Uherský Brod. Starosta Uherského Brodu Ferdinand Kubáník z KDU-ČSL Českému rozhlasu potvrdil, že město nestačilo v pátek  kvůli uzavření poboček Sberbank peníze ze dvou svých účtů vybrat. Zákonné pojištění se přitom vztahuje na vklady do dvou a půl milionu korun. 

Problémy mají i některé sportovní kluby

Problémy kvůli účtům u Sberbank mají i některé mládežnické kluby ve Zlínském kraji. Musí narychlo měnit bankovní účty. Část je měla u ruské Sberbank, takže nyní nemohou mimo jiné přijímat dotace. Založit účet u jiné banky museli například hokejisté zlínského kubu HC  Berani. Podle radního Jaroše by podobné problémy mohly mít ještě asi dva kluby.

V řazení podle data zveřejnění nabízíme přehled všech článků, které se týkají Zlínského kraje a souvisí s děním na Ukrajině. Společně s přehledem sbírek a kontaktních míst pro pomoc Ukrajině jej najdete ZDE.

Spustit audio

Související