Obrat po dvaceti letech. Uherský Brod zastavil úbytek obyvatel, pomohly tisíce korun za trvalý pobyt

9. leden 2022 14:01

Dotační program pro nově přihlášené občany města využilo v Uherském Brodě 53 lidí. Dostanou desetitisíce korun, město na tom vydělá

Uherskému Brodu se podařilo zastavit dvacet let trvající úbytek obyvatel, kdy jejich počet klesl o dva tisíce. V loňském roce tam přibylo 33 lidí.

Pomohl k tomu nový dotační program, který lidi motivuje zřídit si v Uherském Brodě trvalé bydliště. Od jeho zavedení si v prosinci nově přihlásilo trvalé bydliště 53 lidí.

Od radnice po dobu pěti let můžou každoročně získat šest tisíc korun. Město naopak obdrží více prostředků z rozpočtového určení daní. Za jednoho obyvatele je to asi 14 tisíc korun.

Podle radního Uherského Brodu Davida Surého se k trvalému pobytu nyní hlásí další lidé, ti ale budou mít nárok na podporu až v následujícím roce.

Žádat o příspěvek může každá fyzická osoba, která si zřídila nebo zřídí trvalý pobyt v Uherském Brodě na adrese, kde je už však přihlášená po dobu minimálně šesti měsíců. Dotaci je možné získat i za děti – za ty o ni požádá zákonný zástupce.

Nárok na dotaci nemají lidé s trvalým pobytem na městském úřadu nebo na nějaké fiktivní adrese, obdržet ji nemůžou ani novorozenci, jejichž rodiče už trvalé bydliště v Uherském Brodě mají.

Spustit audio

Související