Vrtulníky z Kunovic letí na pomoc Ukrajině. Vezou jeden a půl tuny humanitárního nákladu, zpět přiletí s lidmi utíkajícími před válkou

5. březen 2022 12:08

Z aeroklubu v Kunovicích na Uherskohradišťsku dnes odletěly dva vrtulníky s humanitární pomocí pro Ukrajinu. Celou akci vymyslel a taky financuje jeden z pilotů.

Vrtulníky z Kunovic odletěly v sobotu krátce před jedenáctou hodinou. Dobrovolníci do nich od rána nakládali humanitární pomoc, celkem asi jeden a půl tuny materiálu. Šlo především o nejrůznější hygienické potřeby jako plenky, vložky nebo toaletní papír.

Nechyběla ani velká krabice se sladkostmi pro děti. Přestože celá ta akce se domluvila rychle a teprve včera odpoledne se dostala ven informace, že je možné vozit do aeroklubu jakoukoliv pomoc, lidé zareagovali bleskově a potřebné věci vozili.

Myšlenka na vrtulníkovou pomoc se zrodila v hlavě hradišťského rodáka a českého reprezentanta ve vrtulníkovém létání Marka Vašťáka. Po týdnu se mu podařilo vyřídit potřebná povolení.

Společně s druhým pilotem Jiřím Vlkem by měli humanitární pomoc transportovat přímo na hraniční přechod ve Vyšném Nemeckém na slovensko-ukrajinské hranici. Zpátky by pak měli vzít okolo patnácti uprchlíků z Ukrajiny.

Letět by měli ještě minimálně zítra a v pondělí. Jak to ale bude přesně, to se uvidí až podle situace přímo na místě, kde budou spolupracovat s červeným křížem.

Piloti by chtěli vydržet pomáhat třeba i týden nebo 14 dní, létali by na místa, kam by bylo potřeba. K hranicím s Ukrajinou by dováželi humanitární pomoc, zpátky do Česka, do Bratislavy nebo do Polska by pak odváželi uprchlíky.

Jedna letová hodina vrtulníku stojí asi 180 tisíc korun a první lety budou Marek Vašťák s jeho kolegou financovat z vlastní kapsy.

Ředitel leteckého muzea v Kunovicích Martin Hrabec proto chce založit sbírku, prostřednictvím které by lidé přispívali na provoz vrtulníků a případně na nákup potřebných věcí pro uprchlíky.

Ty lidé stále můžou nosit do kunovického aeroklubu. V případě potřeby je tam vedle vrtulníků bude připravené transportovat i letadlo L-410.

Spustit audio

Související