Ve Zlíně je otevřeno krajské asistenční centrum pro uprchlíky, nachází se v areálu nemocnice

3. březen 2022 11:09

Zlínský kraj otevřel asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny, kde si mohou vyřídit první registraci, vízum, pojištění nebo ubytování. Centrum sídlí v areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Zlínský kraj otevřel 3. března 2022 v areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Kontaktní a informační místo pro uprchlíky je v pavilonu, ve kterém donedávna fungovalo očkovací místo proti covidu-19. Lidé utíkající z Ukrajiny před ruskou agresí si tam mohou vyřídit první registraci, kterou musejí udělat do tří dnů od příchodu, dále vízum, pojištění, ubytování nebo jinou pomoc. Otevírací doba centra je denně od 7 do 19 hodin. V případě zvýšeného náporu je kraj podle hejtmana Radima Holiše (ANO) připraven ji rozšířit. 

Už krátce po otevření centra se před ním tvořila fronta, v níž čekaly desítky lidí. Pro čekající uprchlíky a jejich doprovod je k dispozici vyhřívaný stan, druhý by měl přibýt co nejdříve. Podle ředitele Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Víta Rušara zajišťují provoz centra desítky lidí. Jsou mezi nimi pracovníci odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, hasiči, policisté nebo strážníci.

Jen během dopoledne odbavili pracovníci centra na šest desítek lidí. Dalších přibližně sto v poledne čekalo ve frontě a ve dvou vyhřívaných stanech. V okolí nemocnice vznikly dopravní komplikace, dopravu řídili policisté. Odpoledne pak spadl registrační systém a odbaveny mohly být už jen jednotky zájemců. Ostatní budou muset přijít následující den, tedy v pátek 4. března.

K ubytování uprchlíků hejtman Radim Holiš dodává: "Evidujeme množství ubytovací kapacity. Ale zatím není nouzový stav a jednoznačný pokyn zní zaplnit nejprve kapacity, které má k dispozici stát." Zhruba dvacítku uprchlíků Zlínský kraj podle Holiše ubytoval v jedné z kroměřížských středních škol, připravuje pro ně i další budovy. Je mezi nimi i někdejší zařízení sociálních služeb ve Velehradě na Uherskohradišťsku, které nabídne asi 150 míst. Správa uprchlických zařízení má k dispozici také hotel Hubert v Luhačovicích na Zlínsku s kapacitou 80 až 100 míst. 

KACPU ZLÍNSKÉHO KRAJE (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině):

Adresa: Krajská nemocnice Tomáše Bati, 1. pavilon, budova U14, Havlíčkovo nábř. 600, 762 75 Zlín
Otevírací doba: 7:00 – 19:00 hodin
Kontakt: kacpu@zlk.izscr.cz

Činnosti zajišťované v rámci KACPU:
a) Registrace, kontrola dokladů, identifikace
b) Udělení víza, doklady apod.
c) Registrace zdravotního pojištění
d) Zdravotní zabezpečení
e) Humanitární pomoc – strava, nápoje, oblečení
f) Psychosociální pomoc
g) Zajištění ubytování
h) Doprava na ubytování

Informace k hlášení pobytu cizinců najdete ZDE

AKTUALIZACE K 15. 3. 2021:

Za 12 dní provozu prošlo Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině ve Zlíně 4207 lidí. Většina těchto lidí měla v kraji rodinu či známé, kteří jim pomohli s ubytováním. Asi stovce uprchlíků pak zařídily ubytování ve spolupráci se starosty dobrovolnické organizace.

Informační linka KACPU je 577 043 770.

Někteří lékaři nabízí bezplatnou péči o ukrajinské uprchlíky. Jejich seznam podle krajů, okresů i měst je k dispozici ZDE.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související